نگاهی به شرایط کار و مبارزات کارگران در خرداد ماه 1392

 

اخبار زیر منعکس کننده گوشه ای از شرایط زندگی و کار و مبارزه کارگران ایران در خرداد ماه سال جاری (۱۳۹۲) و موقعیتی است که سرمایه داران زالو صفت برای کارگران ما به وجود آورده اند. این اخبار در خود رسانه های رژیم نیز (عمدتاً در گزارشات ایلنا) انعکاس یافته اند.

 

"زمانی که فردی به فردی دیگر آسیب جسمی وارد می آورد، آن هم آسیبی که به مرگ وی بیانجامد، این را ما قتل غیر عمد می نامیم؛ و هنگامی که شخص ضارب از پیش بداند که آسیب وارده به مرگ طرف مقابل منجر خواهد شد آنگاه عمل او را قتل عمد می نامیم. هنگامی که جامعه صد ها پرولتر را در چنان وضعی قرار می دهد که آن ها بطور حتم به دام مرگی زودرس و غیر طبیعی می افتند، مرگی به همان اندازی ناشی از اعمال خشونت که مرگ در اثر شلیک گلوله و یا به ضرب شمشیر، وقتی جامعه هزاران انسان را از شرایط لازم حیات محروم ساخته و آن ها را در شرایطی قرار می دهد که در آن قادر به زندگی کردن نیستند، وقتی که آن ها را به زور چوب قانون مجبور می سازد که در این شرایط بمانند تا مرگ که نتیجه اجتناب ناپذیر این شرایط است فرا رسد وقتی جامعه می داند و به خوبی هم می داند که این هزاران نفر اجباراً قربانی این شرایط خواهند شد، و با وجود این، شرایط مربوطه را برقرار نگاه می دارد، این عمل جامعه یک نوع قتل عمد است درست مثل قتل عمد توسط یک فرد؛ قتلی پنهانی و خائفانه، قتلی که هیچ کس نمی تواند در قبال آن از خویشتن دفاع کند. قتلی که ظاهراً قتل نیست، زیرا که کسی قاتل را نمی بیند، زیرا که مرگ این قربانی چونان مرگی طبیعی به نظر می آید چرا که در آن، تعرض به عمل آمده بیشتر ناشی از بی عملی است تا انجام وظیفه. ولی در هر حال در اینجا ارتکاب به قتل عمد، محرز است" (فردریک انگلس، "وضع طبقه کارگر در انگلستان")

 

سوانح حین کار

 

۳ کارگر در پالایشگاه بندر عباس در دو حادثه متفاوت جان خود را از دست دادند !

روز شنبه یازدهم خرداد ماه اعلام گشت که ، سه کارگر در پالایشگاه نفت بندر عباس در پی دو حادثه شغلی متفاوت، جان خود را از دست دادند.

درباره حادثه اول كه به كشته شدن دو كارگر منجر شد یکی از کارگران تاریخ حادثه را 25 اردیبهشت ماه ذكر كرد و درباره جزئیات حادثه گفت: یکی از كارگران بخش تعمیرات شرکت پالایش نفت بندر عباس که برای تعمیر پمپ‌های آب وارد عمق دریا شده بود غرق شد و کارگر دیگری هم که به قصد نجات او وارد آب شد متاسفانه جان خود را از دست داد.

به گفته این كارگر، هفته پیش از این حادثه نیز کارگر دیگری که در بخش آتش نشانی پالایشگاه بندرعباس کار می‌کرد در یک حادثه شغلی جان خود را از دست داد. در روز حادثه به دلیل نشت مواد نفتی در واحد تقطیر پالایشگاه بندرعباس، حریق ایجاد شده بود و كارگر مذكور كه در چهارچوب انجام وظیفه‌اش مشغول اطفای حریق بود ناگهان بر اثر حادثه‌ای دچار سوختگی شد، و شدت سوختگی به حدی بود كه این كارگر جان باخت. 

كارگر ۴۰ ساله ای بر اثر سقوط از داربست جان خود را از دست داد !

ظهر روز جمعه دهم خرداد ماه، در منطقه رشدیه تبریز كارگری در حال کار روی داربست به دلیل عدم استحکام لازم داربست، ناگهان سقوط کرده و بعلت شدت ضربه وارده به سر، در دم جان باخت.

کارگری در شهرستان پاوه در حین کار جان خود را از دست داد !

بر اساس گزارش رسانه ها روز پانزدهم خرداد ماه کارگر برق‌کاری در شهرستان پاوه، در محل کار دچار حادثه شد و بر اثر ضربه مغزی جانش را از دست داد.

این کارگر زحمتکش در حین کار به دلیل خستگی و فشار ناشی از کار، از هوش رفت و با سر به زمین خورد. پیکر نیمه جان این کارگر به بیمارستانی در کرمانشاه منتقل شد که به دلیل نبودن امکانات پزشکی برای بیماران مغزی و قلبی در ساعت 12 شب در تاریخ 15 خرداد جان باخت.

 

یک كارگر ساختمانی در اثر سقوط بر روی میلگردها مصدوم گشت !

بر اساس اخبار دریافتی، روز شنبه هیجدهم خرداد ماه، در خیابان یاسمن واقع در گلستان یکم جاده ملارد، کارگر ۳۵ ساله‌ای در اثر سقوط از طبقه سوم یک کارگاه ساختمانی دچار حادثه شد و میل‌گردهای قرارداده شده در محل احداث ساختمان، در بدن وی فرو رفت.‌نیروهای عملیاتی ایستگاه ۱۱۱ آتش نشانی کرج با برش بخشی از میل گردهای فرو رفته در بدن کارگر، او را برای معاینه و درمان به اورژانس کرج تحویل دادند.

انفجار دیگ بخار باعث سوختگی سه کارگر شد !

شامگاه روز دوشنبه
بیستم خرداد ماه بر اثر انفجار دیگ بخار در یک کارگاه تولیدی «فوم ویونیلیت» واقع درجاده ترخان شهرستان ورامین سه کارگر دچار سوختگی شدید شدند و با تلاش نیروهای مردمی این کارگران نجات یافتند.
بنا بر این گزارش، با انفجار این دیگ آهنی و پرتاب قطعات آن به اطراف، علاوه بر سوختگی سه کارگر این کارخانه، کارگاه های مجاور نیز متحمل خسارت زیادی شده‌اند. کارگران مصدوم پیش از رسیدن گروه‌های امداد و نجات، توسط سایر کارگران و اهالی منطقه به بیرون از کارگاه انتقال یافته و به عوامل اورژانس تحویل داده شدند.

مرگ یک كارگر مقنی افغانی در اثر ریزش چاه!

بامداد روز جمعه بیست و چهارم خرداد ماه بر اثر ریزش دیواره چاهی در خیابان دماوند تهران، یك كارگر مقنی جان خود را از دست داد و دو کارگر حادثه دیده دیگر از مرگ نجات یافتند.

در ساعت ۲۷ دقیقه بامداد جمعه وقوع یک فقره ریزش چاه در خیابان دماوند تقاطع آیت به مرکز فوریت‌های امدادی ۱۲۵ اطلاع داده شد. با حضور آتش‌نشانان در صحنه حادثه مشخص شد که حلقه چاه مذکور متعلق به پیمانکار یکی از ادارات دولتی است و دیواره چاه در عمق هفت متری به یکباره دچار ریزش شده که در اثر آن سه تن از کارگرانی که مشغول کار بودند در زیر خاک مدفون شدند. با توجه به این که صورت دو کارگر از زیر خاک ها مشخص بود ، عملیات آتش‌نشانان با محوریت نجات این دو کارگر آغاز شد. در حین عملیات به دلیل سستی خاک و دیواره‌ها، ریزش چاه شدت گرفت اما آتش‌نشانان پس از ساعت‌ها توانستند دو کارگر ۲۵ و ۳۲ ساله که از اتباع افغانستان بودند را زنده از زیر آوار خارج کرده و تحویل تکنیسین‌های اورژانس دهند. پس از این عملیات آتش‌نشانان برای نجات کارگر دیگری که در زیر خاک مدفون شده بود متمرکز شدند، سرانجام علی‌رغم تلاش‌های صورت گرفته پس از حدود ۱۰ ساعت، جسد کارگر ۲۲ ساله‌ای تبعه افغانستان که در زیر تله‌ای از خاک مدفون شده بود، خارج شد.

مرگ کارگر برق‌کار در اثر نبود ایمنی!

به گزارش رسیده روز سوم خرداد ماه کارگر برق کار کارخانه‌ی دانه‌بندی جوجه و مرغ بعلت نبود وسایل و امکانات ایمنی در محیط کارخانه دچار حادثه‌ی برق گرفتگی شد و متاسفانه در دم جان سپرد. وی متاهل و دارای فرزند و از اهالی روستای قورق بود.

کارگر نظافت چی بر اثر سقوط در چاه آسانسور جان باخت !

یک کارگر ۴۲ ساله ‌نظافت چی صبح روز دوشنبه ۲۷ خرداد ماه در حین انجام کار در خیابان میرداماد تهران به چاه آسانسور سقوط کرد و جان خود را از دست داد. این حادثه هنگامی رخ داد که کارگر نظافت چی در طبقه همكف یك ساختمان شش طبقه مشغول نظافت بود، که به دلیل سقوط در چاه آسانسور و افتادن در طبقه منفی سه ساختمان جان باخت.

مرگ کارگر افغانی در شهرستان جم !

روز دوشنبه ۲۷ خرداد ماه یک کارگر جوان افغان که مشغول لایروبی یک چاه عمیق۳۰ متری در یکی از باغ‌های روستای علی آباد جم بود، بر اثر ریزش دیواره‌های چاه جان باخت. وی در حال لایروبی بستر چاه بود که حادثه رخ می‌دهد، ولی به دلیل عمق زیاد و محل نامناسب چاه عملیات بیرون کشیدن جسد این کارگر افغانی تا ۳ ساعت به طول انجامید. جسد این كارگر تبعه افغانستان نهایتا با کمک یک جرثقیل و ورود یک كارگر افغان دیگر از چاه بیرون کشیده شد.

مرگ یک کارگر ساختمانی در حین کار !

بعد از ظهر روز سه شنبه بیست و هشتم خرداد ماه یك کارگر ساختمانی سی و پنج ساله، در حین تخریب طبقه دوم ساختمانی قدیمی در خیابان ظفر، انتهای خیابان گوی آبادی بود که ناگهان بخش‌هایی از سقف طبقه ریزش کرد، که بر اثر ریزش آوار این کارگر جان خود را از دست داد.

مرگ یک کارگر بر اثر سقوط از تیر چراغ برق!

ظهر روز یکشنبه پنجم خرداد ماه، دو کارگر اداره برق تهران در خیابان سلمان فارسی بر روی تیر برق مشغول کار بودند که ناگهان به زمین سقوط کرده و یکی از آنان که به شدت آسیب دیده بود جان خود را از دست داد. کارگر دیگر که از ناحیه گردن و کمر دچار آسیب دیدگی شدید شده بود، پس از انجام اقدامات اولیه درمانی توسط امدادگران اورژانس تهران به بیمارستان منتقل شد. 

گزارش های دولتی و مرگ روزانه 5 کارگر در اثر حوادث حین کار!

روز دوشنبه ششم خرداد ماه رسانه های جمهوری اسلامی بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی اعلام کردند که مهم‌ترین علت حوادث ناشی از كار به ترتیب سقوط از بلندی، اصابت اجسام سخت، برق‌گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن بوده است. در این گزارش تاكید شده که: "بیشترین قربانیان حوادث ناشی از كار را «كارگران ساختمانی» تشكیل می‌دهند." همچنین باید دانست که در گزارشی که سازمان پزشکی قانونی در اسفند ماه سال 91 منتشر كرد از کشته شدن یک هزار و ۵۱۷ کارگر در کشور بر اثر حوادث ناشی از کار در ده ماهه نخست سال گذشته خبر داد و تاکید نمود که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن ۱۴ درصد افزایش یافته است. بر این مبنا روزانه به طور متوسط بیش از پنج کارگر در سراسر ایران بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می‌دهند. اما علیرغم همه این گزارشات بازهم مدیرکل بازرسی وزارت کار با بیشرمی تمام بدون اشاره به منبع آمار خود اعلام نمود که حوادث شغلی ۲۱ درصد کاهش یافته است، بدون این که روشن کند این کاهش نسبت به چه زمانی می باشد.

آموزش ایمنی کارگران ساختمانی ساعتی ۵۰۰ تومان !

از آنجا که دست اندرکاران جمهوری اسلامی به نیابت از سرمایه داران انگل صفت همواره کوشیده اند تا مرگ کارگران در حین کار را نه ناشی از فقدان وسایل و امکانات مختلف ایمنی در محیط کار بلکه تقصیر خود کارگران جلوه دهند، بر این اساس روز شنبه هیجدهم خرداد ماه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی بخشنامه جدیدی صادر کرد که مطابق آن کارگران ساختمانی باید مورد آموزش قرار گیرند و به ازای هر ساعت آموزش ایمنی موظف به پرداخت ۵۰۰۰ ریال می باشند. یکی از کارگران در گفتگو با ایلنا در این مورد مطرج نموده که آموزش‌هایی که به کارگران ساختمانی ارائه می‌شود قدیمی و به نوعی «کلی گویی» است. همچنین وی در مورد پرداخت مبلغ فوق اظهار کرد: در شرایط معیشتی فعلی، دریافت چنین مبلغی از کارگران ساختمانی جای سوال دارد.
وی در پایان با انتقاد از عدم همکاری وزارت کار در ارائهٔ آموزش صنفی و تخصصی به کارگران ساختمانی اظهار داشت: ایزوگام کاران در معرض آتش سوزی و آرماتوربندان در معرض سقوط از ارتفاع هستند و هر گروه به آموزش‌های ایمنی مخصوص خود نیازمندند. بخشنامه جدید در شرایطی بار آموزش کارگران را بدوش خودشان می اندازد که به دلیل فقدان آموزش‌های تخصصی، ایران در حوادث كار ركورد دار شده است !

 

دستمزد های معوقه و عدم پرداخت آن ها، تعطیلی و اخراج ها

عدم پرداخت حقوق کارگران سد ژاوه سنندج !

روز چهارشنبه ۱۵ خرداد ماه، خبرگزاری ها گزارش دادند که کارگران مشغول به کار در سد ژاوه در ۲۰ کیلومتری سنندج بیش از 4 ماه است که حقوق دریافت نکرد‌ه‌اند. در این پروژه بیش از 300 کارگر مشغول کار هستند که عیدی امسال را نیز هنوز دریافت نکرده اند.

 

عدم پرداخت دستمزد کارگران معادن زغال سنگ البرز غربی!

یکی از کارگران معادن زغال سنگ البرز غربی در گفتگو با رسانه ها گفت حدود ۴۰۰ نفر از کارگران شاغل در معادن زغال سنگ البرز غربی (سنگرود) از آغاز سال جدید هیچ حقوقی دریافت نکرده‌اند.در حالی که بازنشستگی بیش از ۶۰ نفر از کارگران که بر اساس قانون مشاغل سخت و زیان آور قرار بود بازنشسته شوند نیز متوقف شده است.

 

معدن‌چیان ساکن زیباشهر طبس از خدمات شهری محروم هستند !


روز شنبه هیجدهم خرداد ماه، خبرنگار ایلنا در طبس گزارش داد که شهرک "زیبا شهر" که در مناطق مرکزی شهر طبس واقع شده است و از
۱۲ سال پیش به محل سکونت کارگرانی تبدیل شده است که در معادن زغال سنگ طبس مشغول به کار هستند فاقد امکانات شهری است.
بر اساس این گزارش به گفته اهالی ، كارگران ساكن در شهرک زیبا شهر طبس هم اکنون از امکاناتی همچون روشنایی خیابان در شب، دسترسی به آب آشامیدنی، لوله کشی گاز، فضای سبز و اماکن تفریحی، خیابان‌های آسفالت شده، مدارس و سرویس خدمات حمل و نقل عمومی محروم‌اند. و جالب این جاست که شهرداری این شهر می‌گوید رئیس تعاونی مسکن کارگران مسئول تامین خدمات عمومی می باشد.

۴۲۲ کارگر کارخانجات مه نخ، ناز نخ، فرنخ و پوشینه بافت در انتظار بازنشستگی !

روز یکشنبه ۱۹ خرداد ماه، یکی از کارگران کارخانه‌های فرنخ و مه نخ گفت اکنون ۴۲۲ کارگر کارخانه‌های مه نخ، ناز نخ و فرنخ و همچنین پوشینه بافت قزوین در شرف بازنشستگی می باشند و برای بازنشسته شدن منتظر اجرای مصوبه هیئت دولت در این زمینه می باشند. این کارگر ضمن این که از مسئولان دولتی خواستار تسریع مصوبه مزبور شد اعلام کرد که از سال ۸۴ با خصوصی سازی این کارخانه‌ها، مشکلات کارگران آغاز شد و بدلیل سیاست گذاری‌های اقتصادی مسئولان و باز کردن دروازه‌های ورودی کشور برای ورود محصولات خارجی به خصوص منسوجات، مشکلات این واحد‌ها دو چندان شد و در ‌‌‌نهایت این کارخانه‌ها تعطیل و تعداد زیادی از کارگران آن بیکار شدند.

انعقاد قرار داد سفید امضا با ۲۰۰ کارگر اداره مولد بخار !

روز دوشنبه بیستم خرداد ماه کارگران تعمیر کار مولد بخار قطار راه آهن تهران از قرار داد سفید امضای شرکت‌های پیمانکاری رجا با ۲۰۰ کارگر اداره مولد بخار خبر دادند. شرکت‌های جهان صنعت کاران، گستران ریلی، گستره یاس، عمران تهویه شمس و مه ریل که پیمانکار شرکت رجا در اداره مولد بخار هستند با ۲۰۰ کارگر این اداره، قرارداد سفید امضا منعقد كرده‌اند. یکی از کارگران تعمیر کار مولد بخار قطار راه آهن تهران در ادامه این خبر تصریح کرد که: کارگران شرکت پیمانکاری مه ریل با جریمه‌های پی در پی تحت فشار شدید قرار دارند تا نسبت به نقض حقوق صنفی خود اعتراض نکنند.

خطر بیكاری كارگران واحدهای كوچك اردبیل با انتقال صنایع بالا دستی !

در تاریخ سه شنبه بیست و یکم خرداد ماه ایلنا گزارش داد که در استان اردبیل تعدیل نیرو و تعطیلی واحدهای اقتصادی از كارگاه‌های كوچك فراتر رفته و به مراكز مهم صنعتی استان نیز سرایت کرده است. در این گزارش با اشاره به نام چند واحد تولیدی بحران‌زده یا در آستانه بحران همچون کارخانه چرم مغان، شرکت فراوردهای سیب زمینی، نساجی اردبیل و...تاکید شده که در حال حاضر تولید این كارخانه‌ها به حداقل رسیده است. در این گزارش یکی از کارگران با تاکید بر این امر که در استان اردبیل صنایع مادر و بالادستی وجود ندارد، از انتقال واحدهای مولد به استان‌های همجوار انتقاد كرده و می گوید: در شرایطی كه كارگران استان اردبیل هم چون سایر كارگران كشور با مشكل امنیت شغلی مواجه‌اند، انتقال صنایع مادر به سایر استان‌ها كارفرمایان صنایع پایین دستی را به تعدیل نیروی كار بیشتر ترغیب می‌كند.

جلوگیری شهرداری از تعمیر سكونت‌گاه کارگران كوره‌پزخانه‌ها !

 روز سه شنبه بیست و یکم خرداد ماه ایلنا گزارش داد که محل زندگی کارگران کوره پزخانه‌های شمس آباد به هیچ وجه وضع مناسبی ندارد. ۲۵ خانوار در هر کارخانه زندگی می‌کنند که برای هر ۵ خانوار یک سرویس بهداشتی و حمام وجود دارد. بر اساس این گزارش هم چنین هیچ گونه نظارت و محدودیتی برای کار کردن کودکان ۱۱ ساله کارگران در کوره پزخانه‌های شمس آباد وجود ندارد. به ادعای کوره داران در حالی که شهرداری مدعی است برای تعمیرات اتاق‌های محل سکونت کارگران کوره پزخانه‌های شمس آباد باید مجوز گرفته شود اما زمانی که آن ها برای اخذ مجوز اقدام می‌کنند نسبت به پایان کار اتاق‌های ساخته شده و ساخت و ساز‌های غیر قانونی ایراد گرفته می‌شود و عملا وضع زندگی کارگران تغییر نمی کند.

بیكاری ۷۸ نفر از کارگران صنایع ارسطو !

78 نفر از كارگران قرارداد موقت کارخانه «صنایع شیمیایی و دارویی ارسطو» واقع در شهرک صنعتی کاوه ساوه، با عدم تمدید قرارداد بیكار شدند. یکی از این كارگران به ایلنا گفت که سابقه کار این کارگران حداقل یک و حداکثر ۱۲ سال بصورت مستمر بوده و هم اکنون با طرح شکایت به اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی این شهرستان پی گیر بازگشت به كار شده اند. به دنبال انعکاس این خبر معاونت طرح پروژه كارخانه ارسطو در واكنش به خبر تعدیل كارگران موقت این كارخانه، به ایلنا گفت: مسئولان کارخانه ارسطو به سبب کمبود منابع مالی و اینکه در تهیه مواد اولیه تولید دچار مشکل‌اند، ناچار شده اند در سال جاری با ۷۸ نفر از کارگران متخصص خود تسویه حساب کنند. او با بیان اینکه تعداد کارگران شاغل در این مجموعه ۲۸۰ نفر هستند، افزود: در شرایط فعلی اقتصاد کشور که اکثر واحدهای تولیدی و صنعتی دچار مشکل شده‌اند شرکت صنایع شیمیایی ارسطو نیز تحت تاثیر قرار گرفته و دچار مشکل کمبود مواد اولیه تولید شده است.

 

تاخیر سه ماهه در پرداخت حقوق ۴۰ کارگر نساجی تابان !

یکی از کارگران کارخانه تابان یزد، روز سه شنبه بیست و یکم خرداد ماه، اعلام کرد: کارگران این كارخانه كه تعدادشان ۴۰ نفر است به علت مشکلات مالی کارخانه، سه ماه متوالی است که حقوق دریافت نکرده‌اند. کارخانه نساجی تابان یزد با سابقه طولانی که در حوزه تولید دارد به سبب مشکلات نقدینگی، از عهده پرداخت سه ماه از حقوق کارگران خود بر نیایده است و تنها به صورت علی‌الحساب مبالغ ناچیزی را به حساب کارگران واریز کرده است. کارگر فوق الذکر با بیان این که وعده‌های پی در پی مسئولان کارخانه در پرداخت معوقات حقوقی کارگران تا به امروز محقق نشده است، اظهار داشت که: هم اکنون ۴۰ کارگر باسابقه و ماهر در این کارخانه، منتظر دریافت معوقات حقوقی برای تامین مایحتاج روزانه خانواده‌های‌شان هستند.

 

تعطیلی ۱۳۷ واحد تولیدی قطعات خودرو !

به گزارش ایلنا به دلیل دخالت های شورای رقابت در قیمت گذاری در صنعت خودرو تولید خودرو در سال ۹۱ دچار کاهش ۴۶ درصدی شده و طی ۲ ماهه ابتدای سال جاری هم این روند ادامه یافته و باعث کاهش ۵۰ درصدی تولید خودرو شده است. به همین دلیل هم تاکنون بیش از ۱۳۷ واحد تولید قطعه سازی تعطیل شده و بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از کارگاه های تولیدی نیز دست به تعدیل نیرو تا حد 50 در صد زده و یا به صورت نیمه وقت فعالیت می کنند.

 

ستم در کارگاه های کوچک بیداد می کند !

روز چهارشنبه بیست و دوم خرداد ماه، خبرگزاری های از قول کارگری از استان قزوین گزارش دادند که: "در کارگاه‌های کوچک هم چنان اخذ چک و برگه تسویه سفید امضا از کارگر برای ساكت ساختن او در مقابل تضییع حقوق صنفی‌اش امری متداول است. "بر اساس این گزارش پیمانکاران فاقد مجوز و عمده کارفرمایان کارگاه‌های کوچک (كمتر از ۱۰ كارگر) مطالبات کارگران خود را بدون توجه به حداقل‌های قانونی پرداخت می‌کنند. و حقوق صنفی‌کارگران زن در چنین کارگاه هائی شدیدا در معرض تهدید قرار دارد بطوری که برخی کارفرمایان از این کارگران روزانه ۱۲ ساعت کار می‌کشند اما حاضر به پرداخت مطالبات آن ها نیستند.

بیکاری ۳۲ نفر و تعویق سه ماه حقوق کارگران فرش باستان یزد !

کارگری در استان یزد از بیکاری ۳۲ کارگر کارخانه فرش باستان خبر داد و گفت: این کارگران به سبب افزایش مشکلات کارخانه بعد از اتمام قرارداد کاری‌شان تعدیل شده‌اند. کارخانه فرش ماشینی باستان که یکی از اولین تولید کنندگان فرش ماشینی در کشور به شمار می‌رود، به سبب کمبود نقدینگی و افزایش قیمت مواد اولیه دچار بحران شده و هم اکنون ناچار شده است تعداد کارگران خود را به حداقل برساند. او با بیان این که فرش باستان در آستانه تعطیلی است، در خصوص معوقات حقوقی کارگران این کارخانه افزود: علاوه بر بیکاری ۳۲ کارگر با سوابق ۳ تا ۱۲ سال، سه ماه از حقوق بیش از ۷۰ کارگر این کارخانه از آغاز سال جدید پرداخت نشده است.

این کارگر با بیان این که نداشتن امنیت شغلی در این کارگاه بیش از هر زمان دیگری کارگران را تهدید می‌کند، روز چهارشنبه بیست و دوم خرداد ماه، گفت: این کارگران كه عمدتا در سنین میان سالی قرار دارند نگران آن هستند كه بعد از اخراج از کارخانه همانند همکارن ‌تعدیل شده‌شان، توانایی جذب مجدد در بازار كار را نداشته باشند.

 

قراردادهای یكسویه، كارگران را وادار به سكوت كرده است !

یکی از كارگران در استان گیلان، روز یکشنبه بیست و ششم خرداد ماه، گفت: نیمی از كارفرمایان این استان با سوء استفاده از وضعیت نامناسب تولید از پرداخت مطالبات قانونی كارگران خودداری می‌كنند و كارگران نیز به دلیل این شرایط اقتصادی قدرت ایستادن در مقابل آنان را ندارند. در این میان كارفرمایان با سوء استفاده از موقعیت پیش آمده به عمد از اجرای قانون سرباز می‌زنند، و آگاهانه درمحاسبه مزد و ساعات كار‏، كارگران خود مرتكب تخلف می‌شوند وی افزود: واضح و مشخص است كه دریافتی كارگران به مراتب كمتر از حقوق یك كارگر عادی و معمولی است. بر اساس گفته های این کارگر، كارگرانی كه از حقوق آن ها كاسته می‌شود‏، واقعیت را می‌دانند اما از یكسو به دلیل شرایط اقتصادی و از سوی دیگر به دلیل شرایط یكسویه قرار داد كار، این وضعیت غیر عادلانه را با سكوت تحمل می‌كنند.

 

پرداخت حقوق كارگران شهرداری كرج با معیار های ساختگی !

یکی از موارد نقض حقوق کارگران پیمانی شاغل در شهرداری کرج ، ابداع معیارهای غیرقانونی پرداخت دستمزد توسط پیمانكاران میباشد، پیمانکاران بر اساس معیارهای ابداعی چون تعداد خیابان‌‏، مسافت و مساحت معابر شهری به کارگران خدماتی دستمزد پرداخت می‌کنند.طبق گزارشی که روز یکشنبه بیست و ششم خرداد ماه انعکاس یافت، این برخورد سلیقه‌ای پیمانکاران نیروی انسانی شهرداری کرج باعث شده است تا دریافتی برخی کارگران خدمات شهری که بصورت پیمانی کار می‌کنند از حداقل مطالبات قانونی کمتر باشد.

 

كارگران زن در كردستان از ابتدایی‌ترین حقوق قانونی محروم‌اند !

روز دوشنبه بیست و هفتم خرداد ماه در گزارشی که در رسانه های رژیم منتشر شد عنوان گشت که ،در شرایط امروز که اصل روابط کار بر سکوت مطلق کارگر در برابر پایمال شدن حقوقش استوار است، وضعیت کارگران زن به مراتب از کارگران مرد بد‌تر است. بر اساس این گزارش در حالی که به موجب قانون کار زنان از انجام مشاغل طاقت فرسا و خطرناک معاف هستند، در استان کردستان به دلیل اوضاع نامناسب اقتصادی کارگران زن چه در کارگاه‌های زنانه و چه در محیط‌های مردانه مجبور به انجام هر کاری هستند. در ادامه این گزارش آمده که: در واحدهای تولیدی مختلف این استان کارگر زن و کارگران مرد روزانه ۱۰ تا ۱۴ ساعت کار‌ می‌کنند اما در بهترین حالت دریافتی آن‌ها برمبنای هشت ساعت کار روزانه پرداخت می‌شود. و در ادامه تاکید شده که: در واحدهای تولیدی این استان شرایط کار برای کارگران زن به حدی طاقت فرساست که به آشکاری این کارگران از حقوق مادرانه خود در ایام بارداری، زایمان و شیردهی محروم می شوند.

 

کارگران کارخانه آزمایش ۹ ماه حقوق نگرفته‌اند !

روز دوشنبه بیست و هفتم خرداد ماه، از عدم پرداخت ۹ ماه حقوق کارگران کارخانه آزمایش خبر داده شد. بر مبنای این خبر این واحد تولیدی به دلیل آنکه تولیدات آن در یک سال گذشته به حداقل رسیده است توانایی پرداخت حقوق کارگران خود را ندارد. کارخانه آزمایش در شرق تهران که یکی از برنده های باسابقه و قدیمی در صنعت لوازم خانگی کشور است هنوز ۹ ماه از حقوق ۱۰۰ کارگر خود را پرداخت نکرده است. بر اساس این گزارش در حالی که در سال های گذشته یک هزار و صد کارگر در این واحد کار میکردند اما امروز فقط صد کارگر در این کارخانه باقی مانده‌اند که اکثرا کارگرانی با ۲۰ سال سابقه کار در این کارخانه می باشند که اکنون در آستانه بیکاری قرار گرفته اند.

 

کارگران زن در بسیاری از واحدهای تولیدی امکانات نگهداری از فرزندان خود را ندارند !

به گزارش روز سه شنبه بیست و هشتم خرداد ماه ایلنا: به موجب ماده 78 قانون کار در کارگاه هایی که کارگران زن دارای کودک نوزاد یا خردسال هستند کارفرما مکلف است برای نگهداری فرزندان این کارگران، شیرخوارگاه و یا مهد کودک دایر کند. در صورتی که، در حال حاضر حتی در برخی کارگاه‌های دولتی برای نگهداری کودکان نوزاد و خردسال کارگران مادر هیچ امکاناتی وجود ندارد و والدین این کودکان مجبور‌اند تا در طول ساعات کار با هزینه شخصی از فرزندان خود مراقبت کنند. هم اکنون در استان سمنان هزینه یک مهدکودک در کمترین حالت سالانه 800 هزار تومان است.

 

زنان كشاورز استان گیلان، محروم از حقوق قانونی !

روز چهار شنبه بیست و نهم خرداد ماه اعلام شد : باوجود آنكه حدود 60 درصد كشاورزی این استان بر دوش زنان است اما زنان كشاورز از هیچ حمایت اجتماعی برخوردار نیستند. در استان گیلان كشتزارها همچنان به شیوه سنتی اداره می‌شوند و بنابراین كارگران كشاورز كه بیشتر زن هستند از حقوق قانونی خود محروم هستند.

 

در فولاد زاگرس کارفرما می گوید که سرنوشت کار و زندگی کارگران به کارفرما ربطی ندارد!

به گزارش ایلنا با اتمام قرارداد کاری کارگران فولاد زاگرس با شرکت پیمانکاری «خوان گل» در پایان سال ۹۱، به کارگران وعده داده شده بود پس از مدت کوتاهی به طور مجدد دعوت به کار می شوند اما با وجود گذشت سه ماه از سال و بیکاری در این شرایط سخت اقتصادی، ۲۷۰ کارگر این کارخانه با ناامیدی مجبور به انتظار کشیدن برای بازگشایی کارخانه‌اند.

یکی از کارگران که نخواست نامش ذکر شود، با اشاره به سوابق ۱۰ تا ۲۰ ساله کارگران این واحد تولیدی به خبرنگار ایلنا گفت: این کارخانه از معدود واحدهای بزرگ صنعتی استان است که زمینه اشتغال زایی بالایی در استان محروم کردستان دارد و معلوم نیست کارگران ماهر صنعتی که برای به دست آوردن مهارت‌شان سرمایه‌گذاری شده است، از این پس در چه کارگاهی می‌توانند از مهارت‌شان استفاده کنند. به گفته این کارگر بی‌توجهی و عدم پی‌گیری کارفرما و مسئولان استانی به امنیت شغلی و معاش کارگران، نگرانی کارگران را دو چندان کرده است. او با بیان این که مسئولان در پاسخ به اعتراض کارگران بار‌ها قول داده‌اند که مشکلات آنان را پی گیری می‌کنند، افزود: آنان بارها قول داده‌اند که بعد از پایان سال مجددا با کارگران با سابقه که به صورت مستمر در این واحد کار کرده‌اند قرار داد امضاء کنند اما تا کنون هیچ اتفاقی نیافتاده است.

کارگران معتقدند مدیریت کارخانه فولاد زاگرس نسبت به وضعیتی که پیمانکار برای کارگران به وجود آورده مسئول است و به دلیل مستمر بودن نوع کار در این کارخانه، طبق قانون کار وظیفه مدیریت این واحد است که با کارگران قرار داد مستقیم امضاء کند. او افزود: با وجود آن که این کارخانه از مرداد ماه سال گذشته فعالیت تولیدی ندارد، اما کارگران از سر ناچاری هر روز برای حضور و غیاب در کارخانه حضور پیدا می‌کنند. این کارگر در ادامه صحبتش گفت که پاسخ قطعی کارفرمای کارخانه به کارگران این است که تا آمدن سرمایه گذار جدید باید منتظر باشید و سرنوشت کار و زندگی شما به ما (کارفرما) مربوط نیست. اما با وجود این که اعضای جدید هیئت مدیره انتخاب شده‌اند اما هنوز وعده‌های مسئولان محقق نشده است.

 

۲۵۰ کارگر ریسندگی کاشان در انتظار بازنشستگی !

مدیرعامل شرکت ریسندگی و بافندگی کاشان روز چهارشنبه بیست و دوم خرداد ماه، گفت: اگر دولت تسهیلات لازم را برای پرداخت حق سنوات، حقوق معوقه و خرید مواد اولیه شرکت ریسندگی، بافندگی و نساجی کاشان فراهم نماید این شرکت مجددا پویایی خود را به دست خواهد آورد. او در گفتگو با خبرنگار ایلنا در کاشان با اعلام این مطلب، کمبود نقدینگی، نبود مواد اولیه، بدهی بسیار زیاد بابت حقوق معوقه و سنوات کارگران وعدم بازنشستگی پیش از موعد ۲۵۰ نفر از کارگران با استفاده از قانون مشاغل سخت و زیان‌آور را مهم‌ترین مشکل شرکت ریسندگی و بافندگی کاشان ذکر کرد و گفت: اگر مصوبات سال ۸۳ و ۹۰ دولت مبنی بر احتساب ایام بیمه بیکاری به عنوان سابقه کار درمشاغل سخت و زیان آور (دربخش نساجی) اجرایی شود تا پایان سال جاری بیش از ۲۰۰ نفر از کارگران این شرکت خواهند توانست با استفاده از مصوبات این ماده قانونی بازنشسته شوند. وی از بدهی ۴۰ میلیارد تومانی این شرکت بابت حقوق معوقه بیش از ۶۰۰ کارگر شاغل و حق سنوات و حقوق معوقه ۳۵۰۰ کارگر بازنشسته این شرکت خبرداد.

 

برخی از اعتراضات کارگری

 

شکایت کارگران شرکت بوم‌سازان زاگرس جهت دریافت حقوقشان !

بر اساس گزارشات منتشر شده شرکت بوم‌سازان زاگرس، پیمانکار نهالستان منابع طبیعی سنندج (روستای قار) مدت 7 ماه است که حقوق کارگران خود را پرداخت نکرده است. این کارگران به اداره کار شکایت کرده‌اند؛ اما تاکنون نتیجه‌ای نگرفته‌اند. گفتنی است این کارگران که 11 نفر هستند، بین 2 تا 30 سال سابقه‌ی کاری دارند.

 

كارگران یك شركت خدماتی به رفتار ناشایست پیمانكار اعتراض كردند !

به گزارش خبرنگار ایلنا، هفت نفر از كارگران شرکت خدماتی «پاک اندیش خان میرزا»، وابسته به پالایشگاه پارسیان در شهرستان مهر به نمایندگی از ۵۰ نفر از کارگران طی تماس تلفنی با خبرگزاری ایلنا به آن چه "برخورد ناشایست و ناسزاگویی کارفرما در محیط کار" می‌خواندند اعتراض كرده وخواستار پی گیری مشکلات شان از سوی این رسانه شدند.

 

تحصن کارگران کارخانه فارسیت دورود مقابل ساختمان فرمانداری !

به گزارش فارس، صبح روز دوشنبه ۶ خرداد ماه کارگران کارخانه فارسیت دورود جهت اعتراض به عدم دریافت مطالبات و حقوق شش ماهه خود در مقابل فرمانداری شهرستان دورود تحصن کرده تا فریاد مشکلات خود را به گوش مسئولان برسانند.

این دومین تجمع اعتراض‌آمیز کارگران این واحد تولیدی در یک ماه گذشته است. یکی از نکات بسیار تأمل برانگیز این تجمع حضور تعدادی از کارگران به همراه کودکان خردسال خود بود که خطاب به مسئولان اظهار داشتند: چه کسی جوابگوی گرسنگی کودکان ما است؟

به دنبال این اعتراض سرانجام سرپرست فرمانداری دورود، رئیس کارخانه فارسیت همچنین رئیس اداره کار شهرستان دورود در میان کارگران حاضر شدند و مشکلات کارگران این کارخانه را شنیدند.

 

اعتراض به تاسیس تعاونی بدون اطلاع پرسنل شركت توزیع برق تهران !

جمعی از پرسنل شركت "توزیع برق تهران" روز شنبه چهارم خرداد ماه، در نامه‌ای اعتراضی، از تخلف پنج نفر از كارمندان مالی و اداری این شركت كه خود را موسس تعاونی «انرژی گستر توزیع برق تهران» معرفی می كنند خبر داده اند.

در ابتدای این نامه كه توسط بیش از صد نفر از كاركنان شركت توزیع برق تهران امضا شده است، آمده است: پنج نفر از كارمندان شركت توزیع برق تهران كه از مسئولین مالی و اداری شركت هستند بدون اطلاع و هماهنگی با دو هزار و پانصد نفر پرسنل دیگر شركت، خود را موسس تعاونی انرژی گستر توزیع برق تهران معرفی و در تاریخ هیجدهم مردادماه سال گذشته به تاسیس تعاونی به شماره درخواست 1727958 اقدام كرده اند.

كاركنان معترض در ادامه با اشاره به برگزاری «پنهانی» مجمع عمومی تعاونی و انتخاب اعضای هیات مدیره در تاریخ بیست و ششم مهر ماه سال گذشته، اطلاع می دهند که: اگر مجمع عمومی به صورت قانونی برگزار شده است اطلاعیه تاریخ پانزدهم اردیبهشت ماه سال جاری به شماره 2/3256 به چه معناست؟ اطلاعیه فوق از سوی موسسان تعاونی انرژی گستر توزیع برق تهران به معاونت های ستاد راهبردی، مدیران دفاتر مستقل، معاونت های هماهنگی و نظارت و مدیریت مناطق برق ارسال شده و از آنان خواسته است تا فرم های عضویت در تعاونی كه به اطلاعیه پیوست شده اند توسط پرسنل تكمیل و پس از امضا برای اقدام بعدی عودت داده شود، اطلاعیه‌ی مذكور بعد از حدود نه ماه با اعمال نفوذ مسئولان و سوء استفاده از موقعیت شغلی با سربرگ شركت توزیع برق صادر شده است. كاركنان معترض در انتهای نامه، هیات مدیره‌ی تعاونی انرژی گستر توزیع برق تهران را «فاقد وجاهت قانونی» معرفی كرده اند.

 

اعتراض کارگران ساختمانی به سهمیه بندی بیمه كارگران ساختمانی!

جمعی از کارگران ساختمانی، روز یکشنبه پنجم خرداد ماه در نامه‌ای به رییس فراكسیون كارگری مجلس شورای اسلامی نسبت به ادامه‌ی رویه غیر قانونی سازمان تامین اجتماعی در خصوص اعمال سهمیه بندی برای بیمه ی كارگران ساختمانی هشدار دادند. در این نامه آمده است «در صورتی كه توجهی به بیمه ی كارگران ساختمانی صورت نگیرد تا پایان موعد انتخابات صبر می كنیم و پس از آن در مقابل ساختمان مجلس، سازمان تامین اجتماعی و دیوان عدالت اداری تجمع خواهیم كرد.» به گفته ی این كارگران، کارگران ساختمانی به هر شعبه ای از سازمان تامین اجتماعی مراجعه می کنند از مسئولین بیمه می شنوند که سهمیه ای وجود ندارد و در بعضی از شعبات بیش از 10 دقیقه ثبت نام صورت نمی گیرد و حتی در بعضی از شعبات نام نویسی هم نبوده است.

 

تجمع كارگران نساجی سیمین در اعتراض به محرومیت از مزایای قانون بازنشستگی !

جمعی از كارگران كارخانه نساجی سیمین اصفهان، صبح روز یکشنبه پنجم خرداد ماه در اعتراض به محروم شدن از مزایای قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور در مقابل سازمان تامین اجتماعی تهران تجمع كردند. این كارگران كه در كارخانه نساجی سیمین اصفهان با شرایط سخت و زیان آور اشتغال دارند، خواهان بازنشستگی پیش از موعد در چارچوب قانون مشاغل سخت و زیان آور هستند.دلیل تجمع كارگران، مخالفت سازمان تامین اجتماعی با بازنشستگی پیش از موعد این كارگران بوده است. هم اكنون حداقل یک صد كارگر كارخانه نساجی سیمین اصفهان دارای شرایط استفاده از قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور هستند. با این حال سازمان تامین اجتماعی در تازه‌ترین بخشنامه مربوط به اجرای قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور شرایطی را تعیین كرده است كه به موجب آن بازنشستگی كارگران نساجی سیمین منتفی شده است.

 

تهدید به اعتصاب کردند ! کارگران خبازی های سنندج و حومه

کارگران خبازی های سنندج ضمن انتشار اطلاعیه ای به تاریخ جمعه ۱۷ خرداد ۱۳۹۲ اعلام کردند چون علیرغم اینکه بر اساس آخرین مصوبه شورای عالی کار که در مورخه ۲۱ اسفند ۱٣۹۱ تصویب کشته دستمزد ها باید 25 درصد افزایش یابد اما تاکنون که بیش از دو ماه از سال جدید می گذرد دستمزدهای شان افزایش نیافته است و چون نامه نگاری هایی که در باره افزایش دستمزد کارگران خباز با نهاد های مربوطه صورت گرفته بدون پاسخ مانده است ، از روز دوشنبه سیزدهم خرداد دست از کارهای خود خواهیم کشید تا افزایش دستمزد هایمان عملی گردد.

 

اعزام نماینده وزارت کار به جای منتخب کارگران دریایی به اجلاس سازمان جهانی کار " ILO " !

کارگران دریایی کشتیرانی جمهوری اسلامی مرکز خلیج فارس، روز دوشنبه بیست و هفتم خرداد ماه، به حضور نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جای نماینده صنفی کارگران دریایی در اجلاس سازمان جهانی کار اعتراض کردند. بر اساس این اعتراض سفر آقای هاشمی‌نژاد نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جای نماینده صنفی کارگران دریایی به ژنو بدون اطلاع و نظر کارگران بوده و به اعتقاد آن ها: انتصابی بودن نمایندهٔ کارگران دریایی باعث می‌شود تا وی از طرح مشکلات کارگران و چاره جویی در این خصوص با سایر نمایندگان کارگری جهان عاجز باشد. فردی که به عنوان نماینده کارگران دریایی در مجامع بین المللی حضور پیدا می‌کند باید منتخب جامعهٔ کارگری باشد.

 

اعتراض کارگران نمایندگی ایران خودرو در سنندج به اخراج کارگران !

روز سه‌شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه نمایندگی کارخانه ایران خودرو در سنندج ، به دلیل واهی ورشکستگی کارخانه ۳۷ نفر از کارگران شاغل در این نمایندگی را که هر کدام میانگین ۱۷- ۲ سال سابقه کار داشتند از کار اخراج کرد. کارگران اخراجی این نماینده در اعتراض به این عمل کارفرما، صبح روز اول خردادماه در مقابل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان سنندج تجمع کرده و خواهان بازگشت به کار شدند.

چریکهای فدائی خلق ایران

4 تیر 1392