به نقل از : پيام فدايي ، ارگان چريکهای فدايي خلق ايران

شماره 98 ، تیر ماه 1386 

 

 

 

بار ديگر برده و برده ‌داری در چين

 

در اواسط ماه ژوئن خبرگزاريها از ماجرايی دهشتناک در چين  پرده برگرفتند که باورنکردنی به نظر می رسيد اما واقعيت داشت . خبر کوتاه بود: "در يکی از کارخانجات آجرپزی چين که در روستايی دورافتاده قرار دارد، ۳۴ کارگر در شرايطی کاملا غير انسانی که  يادآوردوران  برده‌داری است کار می‌کردند."

"چن چنگ‌گونگ Chen Chenggong" که پسر ۱۶ ساله‌ای است که مدتی اسير برده ‌داران امروزی چين بوده است در گفتگويی با خبرنگارروزنامه "چاينا ديلـی China Daily" در رابطه با اين ماجرای باور نکردنی توضيح داد که : "روزی در ايستگاه قطار شهر ژنگ‌ژاو Zhengzhou ايستاده بودم که مرد ناشناسی به سراغم آمد و پس از گفتگويی کوتاه از من پرسيد که آيا در جستجوی کار هستم. من که مدتی بود به دنبال کاری می‌گشتم به پرسش او پاسخ مثبت دادم. پس از مدت کوتاهی من و ۱۲ نفر ديگر را سوار مينی‌بوسی کرده و به سوی مقصد ناشناسی فرستادند. پس از مدتی به يک کارخانه آجرپزی رسيديم. در آنجا ما را پياده کردند و ما با خوشحالـی از اينکه بالاخره کاری پيدا کرده‌ايم، به داخل کارخانه رفتيم و نمی‌دانستيم که بدبختی ما تازه در حال شروع شدن است. از آن روز ناچار شديم که روزی ۲۰ ساعت در کارخانه کار کنيم. به ما دستمزدی داده نمی‌شد و در مقابل کارمان تنها غذای مختصری به ما می‌دادند. هر گاه هم که آهسته کار می‌کرديم يکی از سرکارگرها به سراغمان آمده و با مشت و لگد وضربات چوب از ما پذيرايی می‌کرد. ما اجازه نداشتيم که از محيط کارخانه دورتر برويم. روزها هشت نگهبان مجهز و شبها شش سگ غول‌پيکر ماموريت داشتند که از کارخانه محافظت کرده و اجازه ندهند که کسی بدون اجازه مسئولان محيط کارخانه را ترک کند." او در اين گفتگو اضافه کرده است: "از موقعی که در ماه مارس من را به اين کارخانه آوردند، بارها پليس هايی را ديدم که با لباس رسمی برای بازديد به کارخانه آمدند. معمولاً رئيس کارخانه به آنها پولـی می‌داد. تمام ده مال او بود".

 

پس از افشای اين ماجرا به تدريج پرده از اسرارفعاليت  تعداد بيشتری  از روسای کارخانجات، مقامات حزبی و همکاران آنان در روستاهای ديگری در ايالات "شان‌خی ‌Shanxi" و "هِــنان Henen" در چين که با استفاده از قدرت و امکانات خود از تعداد زيادی کارگر چنان بهره‌کشی می‌کردند که به آن واژه‌ای جز برده‌داری نمی‌توان اطلاق کرد برداشته شده. شدت و عمق فاجعه آنچنان بود که از يک سو رسانه‌های چين نيز که معمولاً چنين خبرهای حساسی را در مورد اوضاع داخلـی کشور درج نمی‌نمايند ناچار به درج و توضيح و توصيف ماجرا شدند و از سوی ديگر دولت چين  مجبور به عکس العمل شد. پس از گذشت سه هفته از اعلام خبر فوق ، نخستين احکام دادگاههای چين در مورد سامان‌دهندگان اين ماجرا اعلام شد و از قرار حکم اعدام دستکم سه نفر از مهمترين سازماندهندگان اين بهره‌کشی وحشيانه به سرعت به اجرا درخواهد آمد.


بلافاصله پس از فاش شدن شرايط کاری در کارخانه يادشده دولت چين تحت فشار افکار عمومی مجبور به اعزام بيش از ۲۰۰۰ پليس به چندين کارخانه و معدن که گمان می‌رفت شرايطی مشابه داشته باشند شد و به موجب گزارشات رسمی در اثر اين بازرسی بيش از ۵۰۰ کارگر (که ۵۱ تن از آنان کودک و نوجوان بودند) از چنگ بهره‌کشان آزاد شدند.


گزارشات منتشر شده در چين در رابطه با اين اقدام وحشيانه  و افشای اين امر که مقامات پليس در اين نواحی از اين ماجرا آگاه بوده اما کاری برای نجات برده‌های نوين به انجام نرسانده بودند بخش بزرگی از مردم چين را دچار خشمی بزرگ نمود و بسياری از آنان خواستار آن شدند که ماجرا پيگيری شده و با تمامی کسانی که در اين ماجرا دست داشته و يا با سکوت خود امکان ادامه اين ماجرا را فراهم آورده‌اند برخوردی شديد بشود.


روزنامه "چاينا ديلـی
China Daily" که يکی از سرشناس‌ترين روزنامه‌های چينی است در سرمقاله‌ای در رابطه با اين موضوع نوشت: "بايد از خود بپرسيم که مقامات محلـی چگونه می‌توانند اجازه دهند که چنين شرايط غيرقابل‌قبولـی وجود داشته باشد. کمترين چيزی که می‌توان گفت آن است که پليس ايالات "شانخی" و "هِــنان" در انجام مسئوليت حفاظت از توده‌ها موفق نبوده‌اند."

بديهی است که نزديکی آغاز بازيهای الـمپيک در چين  و توجه جهانيان به اين کشور حساسيت مقامات چينی نسبت به چنين گزارشاتی را فزونی می بخشد و توجه رسانه‌های چينی و ساير رسانه‌ها را چندين برابر می‌کند. آنچه که تا به حال افشا شده نشان می‌دهد که روابط و شرايط استثمارگرانه در چين به گونه ای است که به استثمارگران اجازه می دهد هر لحظه با شدت و حدت خاصی دست به کارگران بزنند. از سوی ديگر رابطه حزب مسلط بر چين و مقامات حزبی با شرايط موجود غير قابل انکار می باشد. و شکی نيست که مقامات محلی  "شريک دزد" بوده‌اند. شايد درست از اينرو بود که پس از گذشت تنها چند روز تحت فشار افکار عمومی مقامات مرکزی حزب مسلط بر چين اعلام داشتند که روسای کارخانجات و معادنی که در اين ماجرا سهم داشته‌اند و مقامات پليس نواحی يادشده ناچار به حساب پس دادن خواهند شد. "ون جياباو
Wen Jiabao"، نخست‌وزير چين در سخنانی که در اين رابطه بيان داشت از تمامی کارمندان دولت و مقامات حزبی در دستگاه رهبری کشوری و در سطوح ناحيه‌ای خواست تا "حواس خود را جمع کرده و از اين فاجعه درس لازم را بگيرند".


مقامات پليس در چين اعلام داشتند که در مدت کوتاهی پس از افشای ماجرا ۱۶۸ نفر را که به طور مستقيم در اين جريان دست داشته‌اند دستگير کرده‌اند. گزارش پليس چين حاکی از آن است که گرداننده يکی از کارخانجاتی که "برده‌ها" در آن کار می‌کردند پسر بالاترين مقام حزبی در يکی از روستاها می‌باشد. او دارای ارتباطات لازم سياسی بوده و با کمک مرد ۴۲ ساله‌ای که "برده‌ها" را به کارخانه او می‌آورده است ، اين سيستم را به اجرا درآورده بود. در گزارش آمده که اين دو نفر حدود يک سال پيش همديگر را ملاقات کرده و نقشه بهره‌برداری آتی خود را ريخته بودند. بر اساس قرارداد ی که اين دو نفر بسته بودند قرار بر اين بوده  که يکی نيروی کار مجانی برای  کارخانه‌دارپيدا کرده و در اختيار وی بگذارد و در ازای اين کار کارفرمای کارخانه نيز در ازای هر ده هزار آجر، معادل تقريباً ۵ دلار به او پرداخت کند.


 

بازگشت به صفحه اصلی

http:/www.siahkal.com