به نقل از : پیام فدایی ، ارگان چریکهای فدایی خلق ایران

شماره 196 ، مهر ماه 1394

 

 

ترجمه آزاد از هوشنگ

 

 

دلایل باز نشدن پرونده محاکمه یک "تروریست" در انگلستان

 

 

محاکمه یک تروریست به خاطر خطر افشای رابطه سازمان های اطلاعاتی و امنیتی با گروه های تروریستی به هم خورد.

 

محاکمه یک سوئدی به نام "بهرلین گیلدو" به اتهام شرکت در کمپ های تروریستی در سوریه، متوقف شد. هنگام دستگیری گیلدو ، در کامپیوتر او مقالاتی با عناوین "نهائی ترین راهنمای مبارزه با ارتش آمریکا"، "39 طریق خدمت و شرکت در جهاد" و "44 طریق خدمت و شرکت در جهاد" وجود داشتند. 

 

این متهم به تروریسم که در فرودگاه هیتروی انگلستان با داشتن مقالات "راهنمای جهاد" دستگیر شده بود، به خاطر امتناع سازمان های اطلاعاتی از استرداد مدارکی که وکلای مدافع او درخواست کرده بودند، آزاد شد.  وکلای بهرلین گیلدو سوئدی، استدلال کردند که سازمان های اطلاعاتی انگلستان از همان گروه های مخالف سوریه ای حمایت کرده بودند که او کرده بود.

 

به خاطر مانور های قضائی بین وکلای مدافع از یک طرف و هیئت دادستانی از طرف دیگر و  افشای رابطه سازمان های اطلاعاتی و امنیتی انگلستان و سوئد با گروه های تروریستی، شیرازه پرونده اتهام به تروریست بودن "بهرلین گیلدو" از هم گسیخت.

 

روزنامه گاردین اعلام کرد که دادخواهی از یک شهروند سوئدی که متهم به فعالیت های تروریستی در سوریه بود در دادگاه مرکزی امور جنایی انگلستان (بی لی قدیمی) در نیمۀ راه به هم خورد.  باز نشدن این پرونده به خاطر این بود که معلوم شد که اگر محاکمه به جلو می رفت، در طول دادخواهی، آبروی سازمان های اطلاعاتی و امنیتی انگلستان ریخته می شد و آن ها عمیقا خجالت زده می شدند.

 

وکلای وی اظهار داشتند که سازمان های اطلاعاتی انگلستان، از همان گروه های مخالف سوریه ای حمایت کرده بودند که موکل آن ها کرده بود و این سازمان های اطلاعاتی و امنیتی, یکی از گرداننده­گان عملیات مخفیانه تهیه اسلحه و هم چنین کمک های "غیر کشتاری" به آن گروه ها، از جمله ارتش آزاد سوریه بودند.   

 

بهرلین گیلدو 37 ساله که در سپتامبر 2014 در حین مسافرت از کوپنهاگ (پایتخت دانمارک) به مانیلا (پایتخت فیلیپین) از طریق هنگ کنگ در فرودگاه هیتروی انگلستان دستگیر شده بود، به شرکت در کمپ آموزشی تروریستی و تعلیم آموزش نظامی با اسلحه ، از تاریخ 31 اگوست 2011 تا اول مارچ 2013 و هم چنین داشتن اطلاعاتی که احتمالا به درد تروریست ها می خورد، متهم شده بود.  

 

"ریل کارمی جونز" به نمایندگی از طرف دادستان به دادگاه اظهار داشت که بعد از مرور اسناد، تصمیم گرفته شد که این دادخواهی چون دست سازمان های اطلاعاتی و امنیتی انگلستان را رو می کند، چشم انداز معقولی به دنبال ندارد.  او این مطلب را به قاضی عالی رتبه، نیکلاس هیلیارد گفت. نیکلاس هیلیارد، قاضی عالی رتبۀ شورای سلطنتی، تمامی "محدودیت های گزارشی" از این پرونده را لغو کرد و به متهم حکم "گناهکار نیست" داد. 

 

در پروسه بازپرسی های اولیه، وکلای مدافع گیلدو استدلال کردند که وی به همان گروه های شورشی ای کمک کرده بود که دولت انگلستان قبل از ظهور گروه بی نهایت بنیاد گرای اسلامی "داعش" کمک می کرد.  وکلای مدافع گیلدو اظهار داشتند که محاکمه وی در واقع "توهین به عدالت" محسوب می شد.   

 

"هنری بلاکس لند" از مشاورین وکلای مدافع گفت: "اگر این طور است که دولت علیاحضرت ملکه انگلستان، فعالانه مشغول حمایت از مقاومت مسلحانه علیه دولت اسد بود، آن هم درست در زمانی که متهم در سوریه حضور داشت و او در آن چنان مقاومتی شرکت کرده بود، در نتیجه این بی وجدانی محض می بود اگر به دادگاه اجازه محاکمه داده می شد."        

 

بلاکس لند به دادگاه گفت: "اگر سازمان های دولتی انگلستان، که اداره دادستانی بخشی از آن محسوب می شود، خود درگیر استفاده از نیرو بهر صورت ممکنه آن در سوریه هستند، در نتیجه، دفاعیه ما به دادگاه این است که اگر به محاکمه اجازه شروع داده می شد، به عدالت، اهانت شده بود."  وی ادامه داد: "بهرلین گیلدو در کنار شورشیانی می جنگید که از طرف دولت انگلستان حمایت می شدند."    

 

دکتر ویلکینسون – کارشناس شاهد هیئت دادستانی گفت: "ارتش آزاد سوریه از طرف ترکیه، عربستان سعودی و آمریکا حمایت مادی و تسلیحاتی می شده است."   

 

"هنری بلاکس لند" در دادگاه اظهار داشت: "با توجه به این واقعیت که ایالات متحده آمریکا از متحدان نزدیک

بریتانیا محسوب می شود، بررسی این که دولت انگلستان از طریق سازمان های امنیتی مخفی در ارتباط با شورشیان بوده و اسلحه برای آن ها تامین می کرده است، امر منطقی و معقولی هست."    

 

وی گفت: "به نظر میاید که در دادخواست هیئت دادستانی به دادگاه، دولت قبول کرده است که با نیروهای "مقاومت" در سوریه در ارتباط بوده و از لحاظ لجیستیکی آن ها را حمایت می کرده است."

 

"ما خواهان افشای اطلاعات در مورد عرضه تسلیحات جنگی، چه مستقیم و چه غیر مستقیم، از طرف سازمان های امنیتی به شورشیان بودیم ولی آن ها تنها به یک سئوال از 9 سئوالی که از آن ها شده بود، پاسخ دادند."

 

"دولت در مورد این که چه مواردی از "تروریسم" باید تحت تعقیب قانونی قرار بگیرند و آیا این که آن ها نیاز به محاکمه تنها یک فقره عمل تروریستی را دارند یا نه، صلاحیت و یا قدرت عمل گسترده ای دارد."

 

بعد از اولین بازپرسی، "گارت پیرس" یکی از وکلای گیلدو گفت که چندین و چند "تناقض" در پرونده گیلدو وجود داشتند. از جمله این که آن مواردی که وی به استناد با آن ها متهم به خلاف شده بود، در کشور وی یعنی سوئد غیر قانونی نیستند، و این که دولت انگلستان از مخالفان سوریه ابراز حمایت کرده بود.

 

"گارت پیرس" گفت که: "گیلدو در کشور انگلستان دستگیر شده است، اگر چه او هرگز قصد ورود به این کشور را نداشته است. برای او مثل این می ماند که وی توسط موجودات فضایی ربوده شده باشد."  

 

"با توجه به این واقعیت که همه بر آن واقف هستند، انگلیسی ها خودشان مشغول تهیه و عرضه اسلحه (در سوریه) بوده اند و اگر این چنین است، این امر می تواند ریاکاری مطلق باشد که فردی که در همان مقاومت مسلحانه شرکت داشته را محاکمه نمود."

 

محاکمه بهرلین گیلدو – که عکسی از او در اینترنت وجود دارد که بالای سر اجساد کشته شده ناشناس نشسته، انگشتش را به طرف آسمان گرفته و در حال لبخند زدن هست – متوقف شد، چرا که وکلای مدافع او اظهار داشتند که در زمانی که وی در سوریه بود، فرقی بین گروه های شورشی و گروه های اسلام گرا وجود نداشت.    

 

وکلای مدافع گیلدو از تعدادی از مقالات مندرج در مطبوعات مختلف در مورد عرضه سلاح به شورشیان سوریه ای نقل قول کردند. از جمله یک مقاله در نشریه گاردین در 8 مارس سال 2013 ، تحت عنوان "آموزش شورشیان سوریه ای در اردن توسط غربی ها" چاپ شده بود.  هم چنین مقالات مختلفی در نیویورک تایمز از 24 مارس تا 21 ژوئن 2013، به اطلاعات بیشتری در این مورد اشاره کرده بودند. علاوه بر آن ها یک مقاله در نشریه "نقد و بررسی لندن از کتاب ها" به تاریخ  14 آوریل 2014 نقش سازمان مخفی اطلاعات انگلستان - MI6 را در ایجاد کانالی برای انتقال سلاح به لیبی افشا می کند. 

 

در سال 2014 گیلدو در حال پرواز به مانیلا - پایتخت فیلیپین بود تا به همسر فیلیپینی اش ملحق شود. او در فرودگاه هیتروی انگلستان با اتکا به بند شماره هفت قانون تروریسم 2000 بازداشت شد. این بند از قانون همان قانونی است که در سال 2013 با آن دیوید میراندا، شریک زندگی گلن گرین والد را دستگیر و بازجوئی کردند.  گلن گرین والد روزنامه نگار سابق نشریه گاردین است. وی همان کسی است که ادوارد اسنودن - مدارک سری ای که از کامپیوتر های "سازمان امنیت ملی" آمریکا مخفیانه کپی کرده بود را در اختیار او قرار داد.

 

کارمی جونز از هیئت دادستانی در دوره اولیه بررسی پرونده گیلدو به دادگاه اعلام داشته بود که وی با گروه غیرقانونی "جبهه النصره" که به اصطلاح همان گروه "القاعده" در سوریه محسوب می شود، کار کرده است. به قاضی دادگاه گفته شد که زمانی که گیلدو می خواست از منطقه خاورمیانه به کشورش سوئد باز گردد، برای این منظور با سازمان امنیت مخفی سوئد (ساپو) تماس گرفته بود. 

 

این دفعه اولی نیست که در انگلستان محاکمه امور "تروریستی در سوریه" به هم می خورد. در اکتبر سال گذشته (2014) نیز، دادگاه پس از بررسی پیدایش "مدارک جدید"، "معظم بگ" که متهم به اعمال "تروریستی" شده بود را آزاد کرد.

 

گیلدوی 37 ساله در 27 سپتامبر پارسال (2014) هنگام عبور از فرودگاه هیتروی انگلستان دستگیر شد و به زندان افتاد و چندی بعد به کمک مانور های قضائی تیم وکلای مدافع خود، آزاد شد. تاکید شده که آزاد شدن "بهرلین گیلدو" با مشورت و تائید دادستان کل کشور انگلستان صورت گرفت.

 

اکتبر 2015