به نقل از : پيام فدايي ، ارگان چريکهای فدايي خلق ايران

شماره 153 ، اسفند ماه 1390 

 

پیام فدایی: آنچه در زیر می آید متن گفتگوی رفیق فریبرز سنجری در برنامه "چشم انداز" کانال تلویزیونی "اندیشه" می باشد که در تاریخ  11 فوریه 2012، در گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد رستاخیز سیاهکل، پخش شد. پیام فدایی این گفتگو را از حالت گفتار به نوشتار تبدیل و با برخی تغییرات جزئی به این وسیله در اختیار علاقه مندان  قرار می دهد.

 

گفتگوی تلویزیون "چشم انداز"  با رفیق فریبرز سنجری

در سالگرد حماسه سیاهکل

 

گوینده: این برنامه را اختصاص داده ایم به سیاهکل 19 بهمن 1349 روزی که 13 چریک فدائی به پاسگاه ژاندارمری سیاهکل حمله کردند. انسانهائی فرهیخته، آگاه و مبارز. فارغ از اینکه با اون جنبش موافق باشیم یا نه، فارغ از اینکه نقدی داشته باشیم یا نه، اما بیگمان اون حرکت یکی از صفحات... جنبش کمونیستی ایرانه و متعلق به همه ما . قهرمانان ما. اون دلاوری ها و حس انسان دوستی و انسانی شون را گرامی می داریم و در این ارتباط رفته ایم سراغ یکی از چریکهای قدیمی رفیق فریبرز سنجری. دوره قبل از بهمن 57 و دوره بعد از بهمن 57 رو با کوله باری از تجربه با خودشون حمل می کنند. من سخن را کوتاه می کنم و به یک بیتی که در سردر سایت چریکهای فدائی خلق ایران دیده میشه بسنده می کنم و می رویم پای این گفتگو. "این ذره ذره گرمی خاموش وار ما ،  یک روز بیگمان سر می زند ز جائی و خورشید می شود". به امید آفتاب درخشان جنبش مبارزاتی ایران و به یاد همه آفتاب کاران جنگل. رفیق سنجری را روی خط داریم.

 

گوینده: رفیق سنجری عزیز درود بر شما و سپاس از اینکه دعوت ما را پذیرفتید.

فریبرز سنجری: با سلام به شما و به همه عزیزانی که این برنامه را مشاهده می کنن.

 

گوینده: سپاس دو باره. رفیق سنجری در ارتباط با 19 بهمن 1349 یعنی شروع و یا جرقه جنبش مبارزاتی نوین در ایران می خواستیم  نظر شما را داشته باشیم به عنوان فردی که تجربه درخشانی را حمل می کنید هویت سیاسی ، خواستها و دلائل انجام همچنین عملی را در اون دوره در چه می بینید این رفقائی که رفتند آگاهانه به اون شکل مبارزه دست زدند به دنبال چی بودند و چه می خواستند؟

 

پاسخ: قبل از هر چیز اجازه بدهید که یاد و خاطره رزمندگان سیاهکل رو من هم همانطور که شما گفتید گرامی بدارم. کمونیستهائی که  در یکی از سیاه ترین دورانهای تاریخ کشورمون  در شرایطی که یاس و ناامیدی بر همه جا حاکم شده بود بلند شدند و مبارزه ای رو سازمان دادن که خوب در سیر خودش با قیام بهمن تنیده شد و رژیم جنایتکار شاه را برای همیشه به زباله دان تاریخ انداخت.

در رابطه با سوال شما  احساس می کنم چند سوال درهم تنیده است من قبل از هر چیز فکر می کنم برای اینکه همانطور که سیاهکل رو یک رویداد تاریخی بزرگ توصیف کردید اصولا برای درک رویداد های بزرگ تاریخی ما باید برگردیم به اون شرایط سیاسی –اجتماعی ای که اون رویداد در اون رخ داده تا بفهمیم که چه موئلفه هائی در شکل گرفتن اون دخیل بودند و اصولا اون واقعه، اون حرکت،  اون جنبش چه تاثیری در محیط پیرامونی خودش به جا گذاشته، اگر چنین کنیم و برگردیم به اون سالها می بینیم که از  کودتای 28 مرداد، کودتای آمریکائی 28 مرداد که به سقوط دکتر مصدق منجر شد تا سال 49 اکثر مبارزاتی که مردم ما برای رسیدن به خواستها و مطالباتشون به اون دست زده بودن  سرکوب شده بود و بطور خیلی وحشیانه ای هم سرکوب شده بود رژیم شاه تا جائی که می تونست دستگیر کرد، زندانی کرد ، اعدام کرد و به هر حال یک محیط مختنقی رو یک  اختناق گسترده ای رو در سطح جامعه پیاده کرد. این شکست ها که به خصوص توام بود با عجز و ناتوانی سازمانهای سیاسی در آن دوره در ایفای نقش خودشون در هدایت و رهبری مردم و حتی خیانتهای حزب توده و خیانتها و خیانتهائی که رسوائی های بزرگی را سبب شد اینها باعث شد یک روحیه ی خاصی در اون شرایط تاریخی در مردم ما شکل بگیره. یک روحیه یأس یک روحیه ناامیدی و بدبینی به سازمانهای سیاسی  به روشنفکران انقلابی و اصولا به نفس مبارزه سیاسی.  توی یک چنین شرایطی خوب رژیم شاه هم بیکار نمانده بود و یک دستگاه تبلیغاتی بزرگی رو سازمان داده بود که در راس برخی از این نهاد هاش هم واماندگان و توابین حزب توده قرار داشتن و به کمک اینها این ایده و این تفکر اشاعه پیدا می کرد که اصولا با این رژیم  کاری نمی شه کرد. و شاه کار را  به آنجا رسیده بود که حالا دیگه شاه با یه تکبر خاصی ایران را جزیره ثبات و آرامش نام گذاشته بود .

خوب این اوضاع از یک بن بستی در مبارزات مردم ما حکایت می کرد و نشون می داد که به هرحال یک طوری باید این بن بست شکسته شه و در این افسانه ای که به اسم جزیره ثبات و آرامش داره تبلیغ میشه شکاف ایجاد شه و امکان پیدا بشه که مردم به حرکت در بیایند مردم به روشنفکران خودشون اعتماد کنن و سیاهکل درست در پاسخ به یک چنین شرایطی بود که شکل گرفت و با حرکت خودش اون بن بست را شکست و فضای جامعه را تغییر داد و امکان پذیری مبارزه رو با دیکتاتوری ای که قدر قدرت دیکتاتوری شاه و اون  قدر قدرتی ایکه از خودش  نشون می داد به همگان نشان داد. و خوب به همین دلیل هم همانطور که تئوریسین ها ی این حرکت پیش بینی می کردند تونست یک نقبی بزنه به قدرت مردم  و آنها را به تدریج به صحنه مبارزه بر علیه ظلم و بیدادی که زندگیشون رو فرا گرفته بود فرا بخونه و  بکشونه  و ما دیدیم که از اون حرکاتهای اولیه چه دانشجوهائی که در دانشگاه تهران بلند شدند و فریاد زدند "فرسیو مرگت مبارک"  تا کارگرهائی که در جهان چیت به اعتراض برخاستند و به خون غلطیدند این حرکت کم کم یک  فضای مبارزاتی ای در جامعه ایجاد کرد که عاقبت در  سالهای 56 و 57 شاهد حضور وسیع مردم توی خیابانها بودیم و این جالبه اگر واقعا به اون شرایط برگردیم من دقیقا یادمه که تو خانواده ها وقتی بحث میشد و به سیاست اشاره میشد قاعدتا والدین با این صحبت که "دیوار موش داره و موش هم گوش داره"  همه رو از بحث در رابطه با سیاست و مخالفت با دستگاه که اون موقع مردم رژیمو، رژیم شاه رو دستگاه خطاب می کردند باز می داشتند  واونها رو منع می کردند و خوب این یک نشون دهنده یک  قدرتی بود که  ساواک تونسته بود تو ذهن مردم  ببره و کاری کنه که اونها قدرت دشمن رو بیش از اونچه که هست ببینند و ضعف خودشون بیش از اونچه که بود  در ذهن خودشون  جلوه بدهند و روش فکر کنند و اینها کار به جائی رسیده بود که وقتیکه سیاهکل شروع شد شاه در یکی از مصاحبه هاش مطرح کرد که اینها چیزی نیستند آشپز های ارتش شاهنشاهی مقابله خواهند کرد با چریکهای فدائی خلق و اونها رو سرکوب می کنن  این تکبر که در برخورد با جنبش سیاهکل و چریکهای فدائی خلق از طرف شخص اول مملکت در اون سال اعلام میشد در جریان خودش بعد دیدیم که چریکهای فدائی خلق  ماندند باقی ماندند در حالیکه مردم در خیابانها  فریاد می زدند "فدائی فدائی تو افتخار مائی" در حالیکه شاه با چشمان گریان مجبور شد که کشور را ترک بکنه  و بعد هم که خوب در قیام بهمن دیدیم که چطوری مردم شعار "ایران را سرا سر سیاهکل می کنیم " می دادند و با  الهام از همه  انقلابیون مسلحی که در دوره شاه  بر علیه این رژیم می جنگیدند مراکز سرکوب رژیم رو آماج حمله قرار دادند.

گوینده: بله

پاسخ: اگر برگردم به بخش دیگه سوالتون که میگید هویت سیاسی اونها چه بود؟ اونچه که روشنه و از اسنادی که، نوشته ها اطلاعیه ها و جزواتی که چریکهای فدائی خلق در این فاصله منتشر کرده اند و در سطح جنبش پخش کرده اند خوب چریکهای فدائی و اصولا رزمندگان سیاهکل کمونیستهای آگاهی بودند که معتقد بودند به این که بر اساس تحلیل جامعه شون بر اساس تحلیل شرایط عینی ای که در اون زندگی می کردند به این نتیجه رسیده بودند که آزادی، استقلال، حق تعیین سرنوشت مردم ما لگد مال سلطه امپریالیستها و دیکتاتوری ای که اونها از طریق شاه اعمال می کنند قرار گرفته و در نتیجه برای رسیدن به این خواستها و برای تحقق این خواستها سلاح برگرفته بودند و معتقد بودند که تنها با مبارزه مسلحانه است که میشه این نظام رو نابود کرد و واقعا این مطالبات مردم رو متحقق کرد. کسانی که واقعا جان خودشون رو وثیقه پیشرفت و پیشبرد همین اعتقاد قرار دادند، رزمندگانی که واقعا در جریان زندگی و رزمشون نشون دادند که قلبشون جز برای ایجاد یک جامعه عاری از ظلم و ستم نمی تپه . جانباختگان اونها به قول شاملو عاشق ترین زندگان بودند. و عاشقانی که واقعا رنجها و دردهای مردمشون رنجهای ستمدیگان این مملکت، عزمشون به  مبارزه رو صیقل داده بود و مسیر زندگیشون رو تعیین کرده بود و به هر حال اونها هم در همین مسیر حرکت کردند و نتیجه اش رو هم ما دیدیم . راجع به اهداف سیاسی چریکها می توانم قطع کنم که اگر سوال دیگری بود به اون سوال پاسخ بدهم و اگر نه راجع به اهد اف سیاسی هم بگم.

 

گوینده: اگر اجازه بدهید من یک پرسش دیگه در این رابطه می خواستم از حضورتون بپرسم و بتوانیم تلفنها را باز کنیم که اگر بینندگان می خواهند تماس بگیرند و پرسشهائی از شما دارند شما بتوانید پاسخ بدهید.ممنون از این توضیح مختصر در ارتباط با حرکت سیاهکل . بینندگان عزیز عکسهائی که در پائین صفحه تلویزیون مشاهده می کردید عکس تعدادی از رفقای چریکهای فدائی بود و اون عکس هائی که در دسترس داشتیم به  نمایش گذاشتیم که بینندگان ببینند .عرضم به حضورتون رفیق سنجری عزیزبا این توضیحاتی که در ارتباط با واقعه سیاهکل دادید طبیعتا اون دوره مبارزه مسلحانه ازاقبال و استقبال زیادی برخوردار بود الان اگر بخواهیم اون اهداف و روند مبارزاتی چریکهای فدائی رو ربط بدهیم به دوره فعلی واقعیت اینه که باید بگیم که حکایت همچنان باقی است دیکتاتوری همچنان باقی است دیکتاتوری عنان گسیخته رژیم فاشیستی مذهبی جمهوری اسلامی و به دیگر سخن دیکتاتوری سرمایه.  اگر شما بخواهید ربط بدهید اون واقعه رو به موقعیت فعلی چگونه نگاه می کنید آیا باز هم فکر می کنید که این مبارزه مسلحانه است که می تونه توده ها را در جهت از بین بردن این دیکتاتوری بسیج بکنه. البته توجه شما رو به این نکته می خواهم جلب بکنم که  بحث بر سر مبارزه مسلحانه قیام مسلحانه توده ای نیست بلکه بحث بر سر اون روند شروع به اصطلاح مبارزاتی برای از بین بردن دیکتاتوریه. یعنی نگاه تون اگر بخواهیم ربط اش بدهیم آیا باز هم مثل سال 49 مثل دوره شاه فکر می کنید باز هم اون روند مناسبه، مفیده؟

پاسخ: ببینید. اولا اون مبارزه ای که در دوره شاه شروع شد هم جنبه تاکتیکی داشت و هم جنبه استراتژیک. از جنبه تاکتیکی می خواست جو جامعه رو تغییر بده و امید دوباره ای به مردم بده و به هر حال امکان پذیری مبارزه رو به اونها نشون بده و از نظر استرتژیک هم می خواست که راه مبارزه رو در حالیکه به مردم نشون میده مردم رو به این راه بکشونه و این راه را در مقابل مردم قرار بده . تا اونها بپذیرند و با پذیرش این راه و حمایت معنوی و مادی مردم و شرکت مردم در این مبارزه یک مبارزه توده ای شکل بگیره که خوب از این زاویه حالا وقتیکه سوال شما برمی گرده به شرایط جمهوری اسلامی و شرایط کنونی یعنی در اوضاعی که خوب خیلی چیز ها عوض شده و به نظر من اصولا هر نوع الگو برداری از واقعیتها و رویدادهای تاریخی اگر ما به اون کنه مسئله نپردازیم نتیجه ای جز شکست نخواهد داشت اگر ما امروز هم با صراحت فریاد می زنیم و میگیم که سیاهکل یک رویداد بزرگ تاریخی بود و دستاوردهای انکار ناپذیربرای مردم ما برای جنبش انقلابی ما برای جنبش کمونیستی ما بر جا گذاشته ولی ما نمی گوئیم که امروز باید همان کاری رو تکرار کرد که در اون سال رفیق علی اکبر صفائی و یارانش انجام دادند اونچه که مهمه اینه  که از سیاهکل درس بگیریم سیاهکل چه نشون داد سیاهکل نشون داد و برای جوانهای امروز ما به خصوص این امر خیلی مهمه سیاهکل نشون داد گروه کوچکی که بدونه آگاه باشه و بر علم شرایط رهائی زحمتکشان و کارگران  مسلح باشه بره و جامعه اش رو بشناسه و مردمش رو بشناسه و راهگشائی می تونه بکنه و میتونه با اون راهگشائی رو مردم تاثیر بگذاره و در قلب اونها جا باز کنه و به تدریج اونها رو هم به مبارزه بکشونه کاری که سیاهکل کرد و در اون فضای خفقان جریانی رو بنیان گذاشت که ما در دوره  قیام بهمن  استقبال وسیع توده ای رو ازش دیدیم و بزرگترین سازمان چپ حتی در خاورمیانه تبدیل شد. در نتیجه اگر ما بخواهیم از اونچه که اتفاق افتاده درس بگیریم ببینید یک نکته ای را حالا شاید حاشیه بروم .ولی اجازه بدهید که یک نکته ای رو بگم ما وقتیکه کار رو شروع کردیم وقتیکه رزمندگان سیاهکل کار رو شروع کردند به دلیل خیانتهای حزب توده ما هیچ گونه پشتوانه نظری و تجربه عملی از اون دوره نداشتیم یعنی می بایست همه چیز از صفر شروع بشه و واقعا  رفقای رفیق احمدزاده رفیق پویان رفیق مفتاحی یعنی بنیانگذاران چریکهای فدائی خلق گروهی رو تشکیل دادند که از صفر شروع کرد رفتن جامعه خودش رو تحلیل کردن روستا های خودش رو تحلیل کردن با کارگر ها تماس گرفتن در حالیکه مارکسیسم رو هم مطالعه می کرد در حالیکه تجربیات جنبشها وانقلابات کشور ها ی دیگر رو هم مطالعه می کرد  بعد از این بود که اونها تونستند به این راهگشائی برسند و به این نتیجه برسند که بابا در این شرایط وظیفه هرگروه کمونیستی هر گروه انقلابی اینه که مبارزه مسلحانه رو در وسع خودش چه در شهر و چه در روستا شروع بکنه حالا اگر می خواهیم ما بر گردیم و از تجربه سیاهکل و از تجربه چریکهای فدائی خلق در 8 سال آخر عمر رژیم شاه درس بگیریم به نظر من اونچه که مهمه اینه که ما ببینیم و به جوانهام بگیم  که هیچ گونه یاس و ناامیدی رو به خودشون را ندهند و این حق رو دارند این وظیفه رو دارند و اصولا این پتانسیل رو دارند که جامعه شون رو بشناسند علم واقعا تئوری انقلابی رو فر ا بگیرند جامعه شون رو بشناسند مردمشون رو بشناسند  و سعی کنند که متشکل بشوند و با این تشکل در جهت راهگشائی گام بردارند به هر حال حالا اگر هم این رو ما باز در نظر بگیریم جنبش ما مردم ما تجربه بزرگ جنبش خلق کرد رو در پیش داره تجربه ترکمن صحرا را داره تجربه قیام رو داره و در نتیجه با یادگیری با فرا گیری از این تجربه ها اینها رو میشه دست مایه حرکت روز کرد. حالا برگردیم به واقعیت یک نکته مهمتری رو روش تاکید بکنیم آیا در جنبش بزرگ خیزش بزرگ مردمی در سال 88 چی  رو نشون داد مگر صبح تا شب همه تبلیغ نمی کردند که بدون مبارزه مسالمت آمیز هیچ چیز پیش نمی ره هیچی به نتیجه نمی رسه  و مگرهمه تشویق نمی کردند برید گل بگذارید روی اسلحه نمی دونم پاسدار ها و جنایت کار ها.

 

گوینده: درسته

پاسخ: اونها با مردم ما چی کردند اونها در اوین و کهریزک چه بر سر  جوانهای ما آوردند اونها چطوری با ماشین از روی جوانهای ما رد شدند اونها چطوری نداها را از بالا با تیر زدند و اون صحنه های فجیع روآفریدند ما که نمی توانیم مثل کبک  سرمون رو بکنیم تو برف و فکر کنیم که دیگه هیچ اتفاقی نمی افته واقعیت همین 33 ساله جمهوری اسلامی به عینه به هر انسانی که واقعا دلش برای آزادی می تپه نشون داده که با جمهوری اسلامی با رژیم ولایت فقیه با این استبداد مذهبی که در ایران حاکمه جز از راه قهر جز از راه مبارزه خیلی خیلی قهر آمیز به هیچ جا نمیشه رسید. این رژیم حتی به کارگری که بلند میشه و میگه آقا من می خواهم متشکل بشوم، حقوق عقب افتاده ام را می خواهم میره زبونش رو می خواهد ببره این رژیم خودی های خودش را تحمل نمی کنه  که بخشی از خودشه اکثر این اصلاح طلب ها ی حکومتی که امروزه در زندان اند همان کسانی هستند که در چهارچوب مجاهدین انقلاب اسلامی دستگاه های امنیتی رژیم رو و سپاه پاسداران در سالهای 58 تا 60شکل دادند

 

گوینده: درسته

پاسخ: خوب با اینها داره اینجوری می کنه با کسی که نماینده یعنی ولیعهد خمینی بود چه کردند خوب این واقعیتها را باید دید آیا دیکتاتوری در ایران هیچ فضائی گذاشته برای کار مسالمت آمیز نه حالا برای مبارزه مسلحانه من از شما سوال می کنم  یک سندیکا یک اتحادیه یک تشکل واقعی اجازه دادند که شکل بگیره؟  بر سر سندیکای شرکت واحد چه آوردند با سندیکای هفت تپه چه کردند کارگران خاتون آباد رو چه جوری به گلوله بستند  خوب ما وقتیکه این واقعیتها را می بینیم  باید با صراحت به جوانهای خودمون واقعا رزمندگان آینده انقلاب ایران بگیم با این دیکتاتوری با این رژیم که جز زبان زور هیچ زبانی رو نمی شناسه جز با زور نمی شه صحبت کرد و فریب این بحث های که واقعا توی اتاق های فکر نهاد های قدرتهای بزرگ شکل می گیره و به شکل های مختلف در ایران اشاعه پیدا می کنه و مثلا روزنامه شرق هر روز یک مقاله ای در رد و تقبیح مبارزه مسلحانه می نویسه گول اینها رو جوانهای ما نخورند برند همفکر ها و یاران  خودشون رو پیدا کنند با هم متحد بشوند و تئوری انقلاب رو آموزش ببینند  و مهمتر از اون تجربه خونین چریکهای فدائی خلق و همه مبارزین مسلح رو در دوره شاه و همه مبارزاتی که مردم ما در دوره انقلاب و قیام کردند و جنبش خلق کرد رو اینها رو بررسی کنند و اگر این چنین کنند من شک ندارم که به این نتیجه خواهند رسید که همانطور که چریکهای فدائی خلق همواره گفته اند با جمهوری اسلامی با این استبدادی که هیچ حرفی رو تحمل نمی کنه هیچ صدائی رو تحمل نمی کنه راهی نیست جز راه قهر.

 

گوینده: ممنون از شما رفیق سنجری عزیزو در تائید فرمایشات شما آنجا که می گوئید جمهوری اسلامی حتی تشکل های صنفی هم تحمل نمی کنه کاملا درسته و رژیم جمهوری اسلامی به شکل دیکتاتوری عنان گسیخته هیچ گونه تشکل صنفی و سیاسی که حالا بماند تحمل نمی کنه بینندگان عزیز طبق صحبتی که با رفیق فریبرز سنجری داشتیم تلاشمون بر اینه که در این فرصت کوتاه بتوانیم حتی چند تا از پرسشهای شما بینندگان عزیز رو با رفیق سنجری در میان بگذاریم... رفیق سنجری یک دوستی زنگ زدند و در پشت لاین هستند و من  ازشون تقاضا می کنم که پرسش شون را با شما در میان بگذارند. دوست عزیز سلام بر شما و تقاضا می کنم که ظرف دو دقیقه پرسش تون را با رفیق سنجری در میون بگذارید.میکروفون با شماست. بفرمائید.

 

سوال کننده : با سلام و سپاس سیامک قبادی و سلام به  فریبرز سنجری من یک سوال داشتم از سنجری در رابطه با وضعیت جمهوری اسلامی ، بخشی از  نیرو های به اصطلاح اپوزیسیون اعتقاد بر این هستند که جمهوری اسلامی از نظر اقتصادی وابسته هست ولی از نظر سیاسی وابسته نیست؟  یک ، این یکی ، یکی در رابطه با وضعیت اتمی جمهوری اسلامی که از آن در اخیرا توی چند ماهه گذشته مطبوعات جهانی رو پر کرده ، نظرتون رو بگید و برای ما روشن کنید که ببینیم که این بحث در چه چهارچوبیه که این سیاست رو به اصطلاح مطبوعاتی با یک قدری حدّش بیشتر شده ، باز شده ، اگر امکان داره ، با سپاس و به امید پیروزی.

 

گوینده: ممنون از شما.  رفیق سنجری شما پرسش ها را کاملا واضح دریافت کردید؟

پاسخ: بله. من  خیلی واضح که نه . نمی توانم این ادعا رو بکنم ولی متوجه سوال شدم. و اجازه بدهید که پاسخ خودم رو مطرح کنم . در رابطه با اینکه جمهوری اسلامی رو رژیمی از نظر سیاسی مستقل می دونند این یکی از نادرست ترین نظراتیه که در رابطه با جمهوری اسلامی میشه طرح کرد، ارائه داد و اصولا یک توهینیه به استقلال  چون اصولا این یکی از وابسته ترین و شاید دهها بار بیشتر از رژیم شاه وابسته تره به امپریالیستها. اصولا مردم ما گاهی وقتها به شوخی یک واقعیتی روبیان می کنند از همون سالهای 59 و 60 هم می گفتند. می گفتند ریش این آخوند ها را که بزنی بالا روش نوشته "مید این انگلند" (Made in England)و یا "مید این یو اس ا" ) (Made in U.S.A این یک واقعیتیه  اگر کسی می گه که جمهوری اسلامی مستقله بهتر بره و شکل روی کار آمدن این رژیم رو ببینه ، بخونه و بیاد به مردم توضیح بده که چه کسانی جمهوری اسلامی رو در کنفرانس گوادالوپ بر مردم ما تحمیل کردند که  حالا یک دفعه مستقل شده. خوب برید به مذاکرات سولیوان با، اين ها هم درآمده يعنی اينکه چون  زمان گذشته ، هر کس نشسته خاطره اش رو نوشته، مذاکرات سولیوان با مهندس بازرگان با موسوی اردبیلی   با بهشتی رو  بخونید. همین چند وقت پیش یک مورد دیگش که چطوری وقتیکه خمینی رو می برند به فرانسه کنار اون خونه اش سیا میره یک خونه میگیره و هر روز مامور آمریکا با این آقا و بقیه به قول معروف اطرافیانش مذاکره داشته این طور نیست اصولا این یک اشتباه محضه که ما فکر کنیم که یک انقلابی به اون بزرگی شکل گرفته  بعد شاه ناتوانی ش رو در سرکوب انقلاب نشون بده و بعد آمریکائی ها هم دست رو دست گذاشتن و همینطوری می خواهد یک دفعه این شاه بره و یک رژیم مستقلی روی کار بیاد نه خیر مهندس یزدی دکتر یزدی ببخشید دکتر یزدی خاطراتش رو نوشته و می گه که آمریکائی ها از ما سه چیز خواستند ارتش حفظ بشه و جریان تولید و صدور نفت ادامه پیدا کنه و کمونیستها و آزادیخواهان هم سرکوب بشوند خوب این سه تا خواستی که آمریکائی ها از خمینی و دارو دسته اش خواستند این ده برابرش را اجرا کرده که.

 

گوینده: بله

پاسخ:  پس جدا از اینکه اصولا سیاست فشرده اقتصاده و هر رژیم سیاسی انعکاسه نظام اقتصادیه که بر اون کشور حاکمه واز نظام اقتصادی که بر ایران حاکمه سرمایه داری وابسته است که با هزاران رشته به نظام جهانی امپریالیستی وابسته است و اساسا جز ارگانیک  اون شده و اساسا این یکی از تز های رفیق احمدزاده است که با سلطه بورژوازی وابسته اصولا ایران به جز ارگانیک نظام امپریالیستی تبدیل شده و هر گونه تغییر و تحولی باید این واقعیت رو در نظر گرفت و اون رو به این صورت دید و امپریالیسم رو یک عامل داخلی دید در داخل جامعه نه یک عامل خارجی که یک نقشی داره با توجه به این به نظر من و به باور چریکهای فدائی خلق جمهوری اسلامی رژیمی وابسته به امپریالیسمه.  ما این رو از روز اول اعلام کردیم یعنی همون دوره ای که همه ایرانی ها یادشونه همون دوره ای که خیلی ها با خرده بورژوازی سنتی و بورژوازی لیبرال داشتند برای خمینی ماهیت طبقاتی تعیین می کردند رفیق اشرف دهقانی در مصاحبه اش با صراحت تمام اعلام کرد که رژیم خمینی هم وابسته به امپریالیسمه و تمام پراتیک و عملکرد 33 سال گذشته این رژیم 32.53 جز تائید این نظر نبوده.

 

گوینده: بله

سنجری: بروید ببینید که با مجاهدین افغان در جدالش در جدال شوروی و آمریکا در افغانستان چه کسی مجاهدین افغان را مسلح می کرد. بروید ببینید که در حمله آمریکا به افغانستان و عراق در همون ده سال گذشته چه کسی بیشترین کمک ها را کرده و حتی خاتمی روزی انتقاد کرد به آمریکائی ها که این همه ما در افغانستان کمک کردیم ولی قدر ما را ندونستن

 

گوینده: بله.  رفیق سنجری من شرمنده حضورتون که فرمایش شما را قطع کردم

سنجری: خواهش می کنم

 

گوینده:  چون یکی دو تا دوستان دیگه هم پشت خط هستند و پرسش هائی از شما دارند

سنجری: من در اختیارتونم.

 

گوینده: قربان شما. البته در ارتباط با صحبت دوست اولی که مثل اینکه راجع به انرژی اتمی هم سوال کرده بودند که اگر وقت بود به اون هم خواهیم رسید. من دو تا لاین رو می گیرم و بعدش شما لطف کنید توضیح بدهید.  دوست گرامی بفرمائید شما روی خط هستید پرسشتون دو دقیقه. بفرمائید.

سوال کننده : من در پاسخ به سوال اون رفیقمون که قبلا زنگ زدند، در رابطه با استقلال سیاسی و وابستگی اقتصادی رفیق فریبرز سنجری گفتند خیلی قشنگ جواب دادند من می خواهم تاکید بکنم که سیاست بیان فشرده اقتصاد است این یک جمله یکی از بزرگان انقلابات جهانی هستش نمیشه که سیاست از اقتصاد جدا باشه من فقط خواستم همین را تاکید بکنم. مرسی.ممنون.

گوینده: ممنون از شما ممنون از شما دوستان گرامی اگر تقاضا می کنم که اگر زنگ می زنید پرسشی هست مطرح بکنید به این دلیل که رفیق سنجری بتوانند پاسخگوی پرسش های شما باشند. دوست دیگه ای پشت لاین هستند. بفرمائید در عرض دو دقیقه پرسش تون رو مطرح بفرمائید. صداتون خیلی ضعیف می آید

پاسخ: رفیق سیامک اگرکه..

 

گوینده:اجازه بدهید که من یک پرسش دیگه ای رو یکی فرستاده  رفیق سنجری فردی از واشنگتن این طور گفتند که از رفیق سنجری سوال دارند که چرا هنوز حزب توده رو خائن می دانید، الان باید از وحدت سیاسی نیرو ها صحبت کرد این یک پرسشه یک پرسش دیگه هم که الان اون دوستی که زنگ زده پشت خط هستند بعد اش شما پاسخ بدهید. بفرمائید دوست عزیز بفرمائید.

سوال کننده: بله آقای قبادی خسته نباشید سپاسگزارم از اینکه این فرصت رو به ما دادید. صدای من میاد؟

 

گوینده : بله صداتون میاد. بفرمائید.

سوال کننده: بله ، خدمت آقای سنجری هم سلام عرض می کنم و خدمت ملت ایران ، من یک کارگر هستم ، از 16 سالگی کارگری کردم الان هم 47 سالمه. 22 سالش هم آواره بودم. کمونیست نمی دونم چیه و اون سوسیالیسمی که شما می دونید ، من نمی دونم چیه  من به یک چیز رو می شناسم اون هم حقوق بشره، شما دوستان ، هم میهنان من ، شما با عرض ارادت و احترام همه خدمت دوستان ، همه شما کمونیستهای کارگری و غیر کارگری، توده ای هر چیز که هستید ، احترام قائل هستم به نظرات شما ، ایدئولوژی های شما ، ولی یک چیز رومی خواهم به شما بگم و مطمئن هستم که ملت ایران و...(نامفهوم) کمونیسم برای ملت ایران چیه میخواهيم برای منه کارگر ، کمونیسم ، کمونیسم میخواد ، ما که ایرانی هستیم. دوستان عزیز من ، قربون شکل شما ها بروم ، بچسبید به ایران، کمونیست و غیر کمونیست این حرفها چیه ما حقوق بشر میخوایم کشورمان رو حفظ بکنم آقا شما 40 ساله 50 ساله دارید مبارزه می کنید  به اسم کمونیسم ، آقای سنجری خواهش می کنم حرفهای مرا گوش کنید ، چکار دارید به کمونیسم و پرچم، زیر پرچم ، بیائید زیر پرچم ایران ، ایرانه که باید  درد ما را دوا کنه،  درد مشترک ما، آقای قبادی ، از اینکه شما یک ستاره ای یک مهمان بی نظیر رو دارید، من افتخار می کنم که یک همچنین هم میهن خوش تیپی دارم  و آقای سنجری هم که خوب از عکس شون، ولی خب یک چیزی، درد مشترک ما ایرانه که، خوب کمونیست و غیر کمونیست و امپریالیست و اینها ، منافع خودشون رو می خواهند شما تو این غربت چکار می خواهید بکنید ، تو این ور غرب چکار میخواهید بکنید، کمونیست چیه، کمونیست چیه، چرا جاهای دیگه ، دوستان عزیز بیائید این بچه بازی رو بگذارید کنار کشور ما داره نابود میشه آخه این حرفها چیه  کمونیست و غیر کمونیست.  بیا حالا دیگه بدتر، این کشور ما هست.ما باید یک ایده ایرانی برای نجات کشور پیدا کنیم ، بیشتر از این هم مزاحمتون نمی شوم همه آقای نگهدار و آقای سنجری  عرض ارادت واحترام دارم  و هم به شما.

 

گوینده: ممنون از شما . ممنون از شما

سوال کننده: به نظر من ، من دانشگاه نرفتم ، فقط مطالعه کردم کم و پیش از تاریخ خودمون و تاریخ... (نامفهوم)

 

گوینده:ممنون از شما دوست عزیز که زنگ زدید . قربان شما. ممنون از شما که تماس گرفتید. دوست گرامی برای شناختن فقر  و از بین بردن فقر احتیاجی به دانشگاه رفتن نیست برای دفاع از سوسیالیسم و زندگی انسانی که شما 22 سال در به در نباشید و به عنوان یک کارگر یک زندگی انسانی داشته باشید اون اراده انسانهائی که می خواهند برای زندگی انسانی مبارزه بکنند اونها قوی یه  و بحث ما هم با رفیق سنجری  دقیقا در این ارتباطه  رفیق سنجری اگر شما ممکنه  دو سه دقیقه ای مختصر در ارتباط با پرسش که از واشنگتن اومده که شما چرا هنوز حزب توده  رو خائن می دونید الان باید از وحدت سیاسی نیرو ها صحبت کرد روی اون اگر توضیح بدهید چون این دوستمون که بیشتر به اصطلاح ما رو زیر سندان گذاشت که چرا از کمونیسم دفاع می کنیم اون رو که خارج بشیم راجع به این  اگر دو سه دقیقه توضیح بدهید من یک لاین  دیگه می گیرم.

 

پاسخ: ببینید. ما حزب توه رو وقتی میگیم خائن با گفتن ما خائن نمیشه  اون به خاطر اینه که خائن هست و اگر روزی واقعا  این امکان  وجود داشت که مردم ایران با آزادی حرف بزنند من باور دارم که اکثریت مردم ایران هم همین صفت رو به او خواهند داد. ما چرا راه دور برویم ما نمی خواهیم برویم و خیانتهای حزب توده رو در 28 مرداد ببینیم نمی خواهیم ندامتهای رهبراش رو در حالیکه عناصر صادق اش رو زیر تیغ انداخته بود ببینیم .همین بیائیم برخوردش رو با جمهوری اسلامی ببینیم که هنوز خیلی هامون سن مون واقعا اجازه میده که اون رو به یاد داشته باشیم مگر در روی کار آمدن جمهوری اسلای از روز روی کار آمدن جمهوری اسلامی حزب توده گام به گام در جهت تائید و تحکیم پایه های این استبداد حرکت نکرده و مگر روزی بوده که این حزب خودش رو با جمهوری اسلامی تعریف نکرده باشه و حتی ادعا نکرده باشه که سوسیالیسم اش با اسلام خمینی یکسانه و از وحدت استراتژیک اش با خمینی دم نزده باشه همین حالا راه دور هم نرویم همین چند هفته پیش این " بی بی سی "یک برنامه ای گذاشته بود و چند تا از این توده ای ها رو آورده بود باشون صحبت می کرد یکی بشون گفت شما از جمهوری اسلامی دفاع کردید گفت نخیر ما از انقلاب دفاع کردیم . با با اون جمهوری اسلامی که روی کار اومد یعنی اون انقلاب رو سرکوب کرد اون انقلاب رو نابود کرد. شما وقتی  رفتید پشت سر جمهوری اسلامی  و از خمینی دفاع می کنید حالا انتظار دارید بت بگن چی  دسته گل خوب معلومه که بت میگن خائن  و اصولا وقتی  برنامه این حزب رو کسی بررسی بکنه آیا در برنامه این حزب چیزی جز حفظ نظام سرمایه داری حاکم بر ایران وجود داره  هر جز به جز برنامه اش  رو بکذارید جلوتون نگاه کنید و بعد می بینید که  اینها همه حرفشون اینه که نظام باقی بمانه دست به ترکیب نظام حاکم نخوره خوب این که دیگه شاخ و دم نداره این نظام هم یعنی سرمایه داری وابسته است جدا از این حالا یک نکته دیگه رو بابا این مردم ما یکبار این جریان "همه با هم"  رو تجربه کردند  هر وقت که یک شلوغی میشه و یک بحرانی بوجود می آید یک عده ای فوری راه می افتند "همه با هم"  همه با هم جمع بشوند که چی بشه  که مثلا جمهوری اسلامی بره و مثلا حالا سازگارا بیاید رو کار ؟همه با هم جمع بشوند که چی جمهوری اسلامی بره مثلا میر حسین موسوی بیاد بعد جمهوری اسلامی میراث خمینی رو برای ما درست کنه ؟"همه با هم" نداریم در جامعه ای که به طبقات تقسیم شده در جامعه ای که مردم خواستها و مطالبات مشخصی دارند باید بر اساس این حرکت کرد که آیا این خواستها و مطالبات در کجا با هم توافق میتونه داشته باشند خوب الان این جمهوری اسلامی  سلطنت طلب ها هم می خواهند برش دارند باشه  ولی چی می خواهند بیاورند جاش ؟خوب ما که نمی تونیم بریم جونمون رو بگذاریم و جمهوری اسلامی رو بندازیم که مثلا چیه بچه شاه بیاد بشه دو باره شاه خوب این مردم یک بار انقلاب کردند که اون رو از قدرت انداختند این که اگر بیاد انتقام تازه این رو از همه خواهد گرفت که چرا پدر مرا انداختید. همین پریروز همین رادیو صدای آمریکا با اون ثابتی یعنی مسئول اداره سوم ساواک  داشت مصاحبه می کرد با وقاحت تمام می گفت تو ساواک شکنجه نبوده

 

گوینده: بله

پاسخ: خوب اگر تو ساواک شکنجه نبوده یکی نیست بگه که بهروز دهقانی یک جوان رشید چطوری سالم وارد شد و بعد شهید شد، جون باخت. یکی نیست بگه که فاطمه امینی چطوری کشته شد

گوینده : بله

پاسخ: چرا نمی آیند بگن بهمن روحی آهنگران چطوری کشته شد،  شیرین فضیلت کلام چطوری کشته شد. اینقدر لیست کسانی که زیر شکنجه  در دوره شاه و در دوره ریاست همین ثابتی و همین سلطنت طلب ها جان باختند زیاده که دهها نفرش رو میشه اسم برد با مشخصات کی دستگير شدند و کجا  و در نتیجه نيائيد

گوینده : رفیق سنجری عزیز

پاسخ: این همه با هم حرف من اینه که  یک داستانی که نباید زیاد گولش رو خورد باید جمهوری اسلامی بره و به قدرت مردم ما هم بره  اگر مردم ما جمهوری اسلامی رو انداختند اون موقع رژیم مردمی هم روی کار می آید  و گرنه اگر کسی بخواهد با حزب توده و

 

گوینده: رفیق سنجری عزیز شرمنده رفیق سنجری عزیز به نظر می آید که ما تلفن ها رو که باز کردیم استقبال زیادی شده و پشت سر هم داریم تلفن دریافت می کنیم من از همین جا این قول رو می خواهم از شما بگیرم که در برنامه های آینده هم بتوانیم از حضور شما بهره مند بشویم . الان فقط سه تا چهار پرشس هست من خیلی سریع  اینها رو می گم که چون  به آخر برنامه میرسیم دیگه شما وقت داشته باشید برای طرح اش . دوست عزیز شما پشت خط هستید سوال تون رو بفرمائید.

گوینده: سوال تون رو بفرمائید. بفرمائید.   این لاین مثل اینکه قطع شده. یک سوال آمده رفیق سنجری از آمریکا . آها. دوست عزیز شما بفرمائید صحبتتون رو

 

سوال کننده :  نوبت منه؟

گوينده: بله بله بفرمائید در دو دقیقه لطفا سریع

سوال کننده: بله ، من می خواهم بگم  که میکروفون صدای بچه هائی که تلفن می زنند بسته است . صدا مفهوم نیست، یک. شما ببينيد بحثی که رفیق سنجری ، تحلیل چریکی ، اگر در جنگی که اتفاق بیفته بین جمهوری اسلامی و آمریکا ...(نامفهوم)  سیاست عملی چریکهای فدائی خلق چیه در این ارتباط

گوینده : بله . ممنون از صحبت تون من مجبور شدم که  تلفن رو قطع کنم  دو تا سوال دیگه هم هست.  رفیق سنجری ما یک ناممکن رو از شما می خواهیم که ممکن اش  بکنید.  سه تا چهار تا پرسش هست  نمی دونم خودتون تصمیم بگیرید هر جور که می خواهید. یک رفیقی از آمریکا سوال کردند  شما از قیام مسلحانه صحبت کردید ولی در مورد قیام سربداران صحبتی نکردید. رفیق دیگه ای دوست دیگه ای گفته اند که موئلفه های اتحاد نیرو های چپ در چیست؟ آیا شما به نوبه خود در این جهت شما یعنی چریکهای فدائی در این جهت گامی برداشتید و اگر تلاشی کردید چگونه؟ یک فردی رفیق  دیگه ای هم دوست دیگه ای  هم  سوالی دارند دوست عزیز بفرمائید

 

سوال کننده: با من هستید. قربان

گوینده: بله بله با شما هستم بفرمائید. دیگه لاین نگیرید لطفا

سوال:.میشه این کامنت رو ببینید ، سوال ها رو ریشه ای تر ...که جناب سنجری جواب بدن. به نظر شما آیا چپ ایران مخصوصا خوب من به هر حال  چپ صادق و بزرگواری ها رو همان سالها از چریکهای اصلی و پایه گزارانش میدونم، این چپ آیا در زمینه  ناسیونالیسم ملی دفاع از خانه خود  ، مادر خود ، جان و مال و شرافت انسانی و دفاع از استقلال خود که باید یک رابطه مستقیم ، یک پیوند ریشه ای با فرهنگ انسانی جامعه ایران به اسم فرهنگ جمشید رو اگه بشه ملاحظه بکنید همون سوسیالیسمه ، همون چیزی که به اون حد سرزمینمون، پاکی و راستی و درستی و عدالت ، دگرینی به اوج دهش حالا عدالت بعدا عربی شد ما این رو داشتیم آیا چپ ایران مطالعات اش ضعیف نیست در فرهنگ باستان انسانی انسان دوست سوسیالیسم ایرانی؟ ما از این جریان چقدر لطمه خوردیم به نظر من  خیلی لطمه خوردیم  من بعدا تماس می گیرم ...

 

گوینده: بله شما لطف کنید بعدا تماس بگیرید ما  به نوبه خود پاسحگو خواهیم بود . رفیق سنجری  سوال آخر این بود که همانطور که دیدید جمشید صحبتی که می کردند جمشید سوسیالیسم بود احتمالا با اون تعریف  کورش هم مارکس بوده و مشکلی نداریم دیگه  مشکل جامعه ایران اون  وطن پرستی اینها حل شده اگر ما به این نکات دقت بکنیم مساله حل شده  به هر رو رفیق سنجری عزیز میکروفون با شماست می دونم که نا ممکن رو از شما می خواهم

سنجری: چقدر من وقت دارم در رابطه با این سوالات

گوینده: در رابطه با این سوالات شما  8 دقیقه وقت دارید می دونم که ناممکن رو از شما می خواهیم شرمنده حضورتون

 

پاسخ: خیلی خوب.  ببینید من در رابطه با چون یکی از مسائل حیاتی و دل نگرانی های مردم ما همین تبلیغاتیه که در رابطه با احتمال حمله  آمریکا ، اسرائیل وقدرتهای غربی به خاطر پروژه اتمی جمهوری اسلامی مطرح شده و سوال میشه که موضع شما چیه موضع ما از این واقعیت  نشات می گیره  و اصولا ما مردم رو دعوت می کنیم که واقعیت موجود رو از این زاویه ببینند جمهوری اسلامی رژیمیه وابسته به امپریالیسم و به وسیله اونها بر اریکه قدرت نشسته و در 33 سال گذشته هم با هزاران فاکت میشه نشون دادکه هر کاری که کرده درست منافع اونها رو تامین کرده.  جنگ 8 ساله با عراق رو ببینید. به نفع کی در آمد "آلن کلارک "تویک کمیسیون تحقیقی   روشن گفت که جنگ به نفع  غرب بود به نفع انگلستان بود در نتیجه شرایط تداومش رو مهیا کردیم . این حرف را بگذارید کنار شعار "جنگ جنک تا پیروزی" جمهوری اسلامی. پس این شعار ها از آسمان نیامده  این شعار ها و این کار هائی که این جمهوری اسلامی می کنه همش در جهت منافع انحصارات غربی و کارتل های غربی اِ. شما نگاه بکنید به اسم پروژه اتمی قرار دادهائی رو که الان از نظر سلاح در خاورمیانه  و از نظر بر قرار کردن قرار گاه های اتمی در خاورمیانه اینها بستند بزرگترین  کمک رو به اقتصاد  ناتوان و بحران زده غرب کرده  همین چند روز پیش "لاکهید"  اعلام کرد که به خاطر احتمال حمله آمریکا به ایران ما تونستیم قراردادهای خیلی بزرگی ببندیم این یک شرکت اسلحه سازیه یک کارتل  اسلحه سازیه و سود امسالمون هم نسبت به گذشته حسابی فزونی پیدا کرده خوب این واقعیتها را ببیننید اون موقع می بینیم که این جمهوری اسلامی همه کار هائی که کرده در جهت منافع غرب  و آمریکاست که دست شو در دستکش اسلامی دستکش سیاه  اسلامی پنهان کرده و برای ما پز دمکراسی و آزادی  می گیره و ما دمکراسی و آزادی اش رو در عراق و افغانستان دیدیم . کرزای که نوکر سر سپرده  آمریکاست حالا دیگه صداش در آمده که بابا این افغانی هائی که می برند زندان بلگرام اینقدر شکنجه شون می دهند که غیر قابل چیزه بیائید کنترل زندان رو بدهید به دست افغانی ها

 

گوینده: بله

پاسخ:یعنی ببینید این توهم که آمریکا احتمال داره حمله بکنه و برای ما آزادی و دمکراسی بیاره این حرفییه که با واقعیت انطباق نداره

 

گوینده: درود بر شما

پاسخ: وقتیکه جمهوری اسلامی رو با ماهیت اش فهمیدیم  ماهیت آمریکا هم که اظهر من الشمسه.  آمریکا در تمام این سالها در هیچ کجای دنیا جز به منافع اش نیندیشیده  هر جا رفته با بمب و ناپالم و فانتوم و نمی دونم ب 52 مردم محروم ومظلومو قتل عام کرده تا منافع انحصارات رو تامین بکنه

 

گوینده: رفیق سنجری من شرمنده که صحبتتون رو قطع می کنم  به خاطر اینکه به آخر برنامه داریم می رسیم فقط  دو تا پرسشی که شده دوست داشتیم نظر شما رو داشته باشیم دوستی گفته شما از قیام مسلحانه صحبت کردید ولی در مورد قیام سربداران صحبت نکردید در یک دقیقه دو دقیقه اگر ممکنه و یک پرسش دیگه

 

پاسخ: من فکر می کنم با توجه به اهمیتی که همین سوال داره اجازه بدهید که در فرصت های دیگه می توانیم در کنار هم باشیم و به همه این مسائل بپردازیم به همه قیام هائی که در تاریخ ایران رخ داده میشه پرداخت ولی الان در شرایطی که بحث اینه که از ما سوال می کنند که اگر چنین جنگی اتفاق بیفته  شما کجا قرار خواهید گرفت  ما با صراحت اعلام می کنیم ما یک چنین جنگی رو جنگی ارتجاعی هنوز هیچ جنگی نشده این رو بگم ولی اگر روزی روزگاری این دو رژیم این دو قدرت که هر دو ماهیتا مرتجع اند با هم گلاویز بشوند این جنگی ارتجاعی خواهد بود هیچ نیروی انقلابی نباید از یکی از این دو طرف پشتیبانی کنه همه اون کسانی که به بهانه با توجیه اینکه می خواهند از شر جمهوری اسلامی خلاص بشوند دست به دامن آمریکا شده اند و در آلترناتیو سازی های آمریکا شرکت می کنند مزدورهائی پیش نیستند که تا حالا هم به انواع و اقسام و به اشکال مختلف سرسپردگی شون و خیاتشون به منافع مردم ایران رو نشون دادند. همه اون کسانی هم که فکر می کنند می خواهند به اسم دفاع از میهن  به اسم اینکه امپریالیسم داره حمله می کنه به ایران بروند و به دفاع از جمهوری اسلامی بپردازند اون موقع باید فکر کنند که در جنگ ایران و عراق همین تز دفاع از میهن چه ضرباتی به مردم ما زد همان بروند نشریات اون دوره رو بخوانند و ببینند که همین پاسدارهای جمهوری اسلامی در جبهه های جنگ از پشت همین ها را می زدند به جای اینکه سربازان عراقی رو بزنند

 

گوینده: بله . کاملا درسته

پاسخ: فاکتهاش هم خیلی بسیاره. در نتیجه با صراحت ما یک چنین اتفاقی رو یک حرکت امپریالیستی برای گسترش سلطه امپریالیسم  در ایران ارزیابی می کنیم به هیچ وجه ازش حمایت نخواهیم کرد و از هیچ طرف این دعوا حمایت نمی کنیم ما تلاش خواهیم کرد که مردم خودمون رو نسبت به این واقعیت آگاه کنیم و تا جائی که امکان داریم در جهت سازماندهی مستقیم مردم ما برای نابودی هر دو نیروی ارتجاعی  گام برداریم

گوینده: ممنون از شما و درود بر شما رفیق سنجری عزیر و تلاشتون مستحکم تر در جهت ایجاد جبهه مستقل جبهه  سوم یعنی جبهه توده ای بر علیه جمهوری اسلامی  و امپریالیسم.

 

گوینده : فرصت زیادی نداریم مجبور شدیم دو تا از تلفن هائی که از ایران بود بی پاسخ بگذاریم برای اینکه واقعا وقت نبود. دوستان گرامی فردابه مدت 40 . 50 دقیقه لاین های تلفن رو باز خواهیم کرد و از این به بعد تلاش می کنیم با توجه به این استقبالی که میشه پاسخگوی حداقل بخشی از پرسشهای شما باشیم. رفیق سنجری با تشکر دو باره از شما و با درود به همه شما عزیزان چریکهای فدائی خلق یک دقیقه آخر تقدیم به شما می دونم که ناگفته ها زیادبود و شما هم وقت کافی نداشتید. ولی به هر رو.

 

پاسخ: به هر حال اجازه بدهید که من در این فرصت یک بار دیگه از شکیبائی که بینندگان شما نشون دادند و این صحبتها رو گوش کردند تشکر کنم یک بار دیکه از طرف خودم و از طرف چریکهای فدائی خلق ایران رستاخیز سیاهکل رو گرامی بدارم و به اون دوستی هم که مطرح می کرد ما خواهان حقوق بشریم بگم اگر واقعا حقوق بشر معنائی داشته باشه اون رو تنها در یک مبارزه انقلابی و مبارزه ای که به هر حال باید کارگر ها و زحمتکش ها اون رو پیش ببرن مفهوم خواهد داشت و کمونیستها هم نشون دادند در طول تاریخ طولانی ای که داشتند در تاریخ خونینی که داشتند کمونیستها همواره نشون دادند که پیگیرترین و دمکرات ترین نیرو ها بودند از نظر نظری و از نظر عملی در نتیجه فریب این چیزها را نخورید که فکر می کنید با گفتن حقوق بشر می توانید کمونیسم رو  از صحنه کنار بگذارید  و یا کم رنگ بکنید. اگر  راه نجاتی وجود داره اون راه نجات در اینه که مردم ما بلند شوند ، کارگرمان ما بلند بشوند و دست به یک انقلاب بزرگ اجتماعی  بزنند.

 

گوینده: با سپاس دو باره از شما رفیق سنجری عزیز از اینکه وقتتون رو گذاشتید و امیدواریم که در برنامه های آینده از نظرات شما بهره مند بشویم و دوستان بتوانند پرسش هاشون رو با شما در میان بگذارند. روز خوبی رو برای شما آرزو می کنیم

فریبرز سنجری : سپاسگزارم و ممنون.