به نقل از : پيام فدايي ، ارگان چريکهای فدايي خلق ايران

شماره  125 ، آبان ماه 1388 

 

برگردان: آذر

 

مرسدس سوسا خاموش شد !

 

مرسدس سوسا (Mercedes Sosa) خواننده سرشناس و بدون ترديد بهترين خواننده آمريکای لاتين در سن 74 سالگی در گذشت.  مبارزی که عمری برای آزادی و حقوق انسانی مبارزه اش را در آهنگ هايش ترسيم کرد؛ در ماه اکتبر در بيمارستانی در آرژانتين در گذشت.

 

مرسدس سوسا آنگونه که چهره سرشناس فوتبال مارادونا به او خدای آزادی نام نهاده است،در سالهای 1960 فعاليت سياسی اش را آغاز کرد. از دختری جوان هوادار پرون شد. در اين راه به جنبش چپ آمريکای لاتين پيوست و تا پايان عمر به ايده های کمونيستی اش وفادار ماند و کمونيست باقی ماند. در سال 1976 ديکتاتوری نظامی آهنگهای او را ممنوع  اعلام کرد. در سال 1979 در جريان يک کنسرت در لاپلاتا(La  Plata) آرژانتين دستگير شد. در سال 1980 به فرانسه فرار کرد. در آلبوم موسقيی او "مرسدس سوسا و آرژانتين"که در سال 1982 بيرون آمد سندی است که يادآور جنگ فالکلند(Falkland) و ديکتاتوری نظاميان در خاطره مرسدس سوسا است که آرزوی آرژانتينی بهتر را در خود دارد. شعرها در موضوع های مختلف که با تبعيديانی که در زندگی آشنائی پيدا کرده است، نوشته شده است.

 

مدعيان و ايراد گيران بر او خرده گرفته اندکه موسيقی او در سير زمان بازاری شده است و سياسی نيست. پاسخ مرسدس سوسا در برابر اين اتهامات در سال 1999 بيان سخت او بود:به هيچ حزبی تقلق ندارم. اما وقتی روزنامه ای را باز می کنم آنرا همانند يک آدم دست راستی نمی خوانم بلکه تنها از چپی که هميشه هستم.

 

در سال 2004 مرسدس سوسا در رابطه با شکيرا که او را کانديد موسيقی آمريکای لاتين کرده بودند گفت:من به اين موسيقی گوش نمی کنم. علاقه ای هم بدان ندارم. شکيرا محصول ساخته و پرداخته موسيقی بازاری آمريکای لاتين است.

 

مرگ سوسا تنها يک فقدان برای موسيقی بلکه از نظر سياسی برای آمريکای لاتين است.

موسيقی او و به خصوص آخرين کار او خواهند ماند.  انسان دوستانه و مردمی با نوای ساز و گرمی زندگی او و صدای حساسش، انسانهای زيادی را در سراسر دنيا تحت تاثير قرار خواهد داد.

 

 

ور کنچ فالکلند و ديکتاتوری نظامآورآ