به نقل از : پيام فدايي ، ارگان چريکهای فدايي خلق ايران

شماره 113 ، آبان ماه 1387 

 

سرانجام اعتصاب در کارخانه بوئينگ

در روز ۲۷ اکتبر طرح پيشنهادی برای قرارداد جديد مورد توافق روسای اتحاديه بين الملل تکنسين ها و کارگران صنايع فضايی (IAM) و مديريت هواپيماسازی بوئينگ قرار گرفت و قرار شد که در روز دوم نوامبر این توافقات به رأی کارگران گذاشته شود. اما این توافقات از آنجا که خواسته های کارگران اعتصابی در آن ناديده گرفته شده، بلافاصله مورد اعتراض آگاه ترين عناصر ۲۷۰۰۰ کارگری که از ۶ سپتامبر در اعتصاب به سر می برند قرار گرفت. در قرارداد جديد به مراتب بيش از قرارداد ضد کارگری پيشين، حق و حقوق کارگران زير پا گذاشته شده است. و در آن هيچ نوع مکانيسمی برای متوقف کردن عملکرد های ضد کارگری سرمايه داران "بوئينگ" از جمله اخراج کارگران سابقه دار و جانشين کردن آنها با کارگران قراردادی و يا انتقال توليد به کارگاه های غير اتحاديه ای، در نظر گرفته نشده است. برعکس، این توافقات هرچه بيشتر دست سرمايه داران را برای استثمار کارگران باز گذاشته است. از اين رو است که مديريت بوئينگ طی قراردادی که با کارخانه غير اتحاديه ای NBL (نيو بريد لجستيکس- نسل جديد لجستيک) بسته، توليد بخشی از قطعات هواپيمای جديد بوئينگ ۷۸۷ را به اين کارخانه واگذار کرده است. کارخانه NBL در کارولينای شمالی واقع شده و از بازار نيروی کار بسيار ارزان اين ايالت (که در اثر بحران اقتصادی کنونی نيز گسترده تر شده) سود می برد. 

يکی از حيله هايی که مديريت کارخانه در تنظيم قرارداد جديد به کار برده، افزايش مدت آن از ۳ سال به ۴ سال است تا از این طریق به خيال خود بتواند جزئيات دقيق اجحافاتی را که در حق کارگران انجام می دهد پنهان نگه دارد. در قرارداد جديد (که روسای اتحاديه آن را قدمی به جلو ناميده اند) آمده است که درطول ۴ سال جمعأ ۱۵ درصد به حقوق کارگران اضافه شود، که برابر با ۷۵/۳ درصد در هر سال خواهد بود. در صورتيکه کارگران اعتصابی خواهان حداقل ۱۳ درصد افزايش حقوق در طول ۳ سال (حدود ۳/۴ درصد در هر سال) بودند. هرچند که همين مقدار نيز خيلی کمتر از نرخ رشد تورم سالانه در آمريکا می باشد. 

اعتصاب کارگران بوئينگ که چند روز پيش از اوجگيری بحران مالی آمريکا شروع شد، تاکنون موجب ميلياردها دلار ضرر برای صاحبان کارخانه شده است. در چنين شرايطی مديريت کارخانه با دادن امتيازات بسيار ناچيزی به کارگران تلاش کرده که قرارداد جديد را به کارگران تحميل کند و هر چه زودتر آنها را وادار به خاتمه اعتصاب کند. به عنوان مثال برغم آن که مديريت کارخانه از مدتها پيش اعلام کرده بود که در سال جديد بخش بيشتری از حقوق کارگران را به عنوان سهم کارگران برای صندوق بيمه بهداشت و درمان، کسر خواهد کرد، اما در حال حاضر در اثر مقاومت و مبارزات کارگران در اين مورد عقب نشينی کرده و در قرارداد جديد تغييری در ميزان سهم کارگران به صندوق بيمه داده نشده است. اين تنها مورد در قرارداد جديد است که در تضاد با خواسته های کارگران اعتصابی نيست.

عليرغم اينکه کارگران اعتصابی کاملأ نسبت به نتايج پذيرش قرارداد ضدکارگری مذکور آگاهی دارند و می دانند که اين قرارداد به مراتب از قرارداد پيشين استثمارگرانه تر است، اما روسای اتحاديه توانستند با بهانه قرار دادن بحران مالی کنونی و شرايط اقتصادی وخيم کارگران، آنان را راضی به پذيرش قرارداد مذکور کنند. درنتيجه ۷۴ درصد از کارگران در روز شنبه اول نوامبر رأی به پذيرش قرارداد و خاتمه اعتصاب دادند. بسياری از کارگران در مصاحبه با يک کانال راديويی کانادايی توضيح دادند که چه مشکلاتی را در زمان اعتصاب داشتند و يکی از دلايلی که آنها را مجبور به پذيرش شرايط کارفرما کرد، فشار اقتصادی بود. آنها در زمان اعتصاب حقوقی دريافت نکردند.

اکنون اعتصاب به پايان رسيده و کارگران به سر کار برگشته و با کار طاقت فرسای شبانه روز خود برای انجام ۳۵۰۰ قراردادی که در اثر اعتصاب عقب افتاده بود تلاش می کنند. اين قراردادها بيش از ۳۴۹ ميليارد دلار به جيب سرمايه داران بوئينگ سرازير خواهند کرد. در حاليکه حقوق کارگران نسبت به پيش از اعتصاب کاهش يافته است. قراردادی که با همکاری اتحادیه های سازشکار و بی خاصیت کارگری به کارگران بوئينگ تحميل شده انعکاس دیگری از ادامه سياستهای ضدکارگری سرمايه داران است که در چند دهه اخير در تمام دنيا با هدف باز پس گرفتن اندک دستاورد های باقيمانده از مبارزات کارگری گذشته در پيش گرفته اند. و بخصوص در شرايط کنونی امپرياليستها شديدأ در تلاش هستند که بار بحرانهای مالی سرمايه داری را به دوش کارگران بياندازند و درنتيجه بيش از پيش برای تحميل قراردادهای ضد کارگری و ايجاد نفاق و رقابت در ميان کارگران کشورهای مختلف تلاش می کنند. 

بازگشت به صفحه اصلی

http:/www.siahkal.com