به نقل از : 19 بهمن ، نشریه سیاسی -  خبری چريکهای فدايي خلق ايران

شماره 88    15 فروردین ماه 1389

 

تشدید بحران و رقابت های کمپانی های خودرو سازی امپریالیستی !

در چهارچوب رشد بحران اقتصادی نظام امپریالیستی و بالا گرفتن تضادهای غارتگرانه میان انحصارات امپریالیستی به منظور کسب بازار های بیشتر، اخیرا يکی از دادگاه های آمريکا شرکت خودرو سازی دایملر آلمان را متهم نموده که در طی ده سال گذشته با پرداخت رشوه به مقامات حداقل 22 کشور جهان موفق به امضاء قراردادهای سودآور با آن ها شده است.  مصر، عراق ، نيجريه ، ترکيه ، روسيه و چين از جمله کشورهائی هستند که در اين ادعا نامه نامشان مطرح گشته است. جای تردید نیست که فساد و رشوه دهی و رشوه گيری جزء ذاتی نظام  استثمارگرانه سرمايه داری است و از آن جا که دادگاه های آمريکا به مثابه بخشی از اين نظام از اين قاعده مستثنی نبوده و نيستند پس بايد ديد که چه عواملی باعث افشای این واقعیت در شرایط جاری و تبلیغ حول آن شده است.

امروز با بالا گرفتن بحرانی که کل نظام سرمايه داری را فراگرفته و موجودیت برخی از بزرگترین موسسات و انحصارات امپریالیستی را به خطر انداخته، کمپانی های گوناگون نیز به جان یکدیگر افتاده و در تلاش اند تا با هر وسیله ای دست رقبای خود را از بازار موجود که به دليل بحران اقتصادی جاری شديدا تحت فشار می باشد کوتاه کنند. اعلام اتهام شرکت آلمانی در دادگاه های آمریکا انعکاسی هر چند کوچک از این واقعیت است.  در حقیقت طرح این ادعا (که البته نمی توان آن را غیر واقعی دانست) در شرایط بحران بسیار جدی ای که کمپانی های بزرگ امپریالیستی در بازار خودرو سازی را در برگرفته است، نشان دهنده بخشی از تلاش کمپانی های آمريکائی است تا نقش و قدرت رقبای خود را در بازار خودرو تضعيف سازند. از سوی دیگر تجربه نشان داده که همانطور که فساد و رشوه جزء ذاتی نظام موجود می باشد توطئه و پرونده سازی هم از خصوصيات هميشگی اين سيستم ضد مردمی است که ادعای "دمکراسی" و "رقابت آزاد" اش گوش فلک را کر کرده است. کمپانی های آمريکائی از طريق دادگاه های آمريکا در مورد رقبای آلمانی خود بر واقعيتی انگشت گذاشته اند که اگر يک سيستم مردمی بر دستگاه قضائی اين کشور حاکم بود قبل از هر چيز می بايست خود اين کمپانی ها را به "دادگاه" بکشاند.

 آنچه از چنین رویدادی می توان آموخت این است که در شرايط بحران و برای کسب سود بيشتر سرمايه داران از هيچ اقدامی برای به عقب راندن رقبای خود کوتاهی نمی کنند.  آن ها در حالي که به اشکال گوناگون بار اصلی بحران را بر دوش کارگران و زحمتکشان سرشکن می کنند از گرفتن پاچه رقبا نيز دريغ نمی ورزند تا راحت تر بتوانند از بحرانی که کل نظام پوسیده امپریالیستی را فرا گرفته جان سالم به در ببرند. خبر دادگاهی کردن شرکت خودرو سازی دايملر آلمان در آمریکا، در شرايطی منعکس گشته که صنايع  ماشين سازی آلمان و از جمله شرکت دايملر همچون صنايع آمريکائی با يکی از عميق ترين بحران های دوران حيات خود روبرو می باشند و دولت های اروپایی و آمریکا با اعمال حمایت های بی سابقه، از کمپانی های کشور های خود با چنگ و دندان به تلاش برای جلوگیری از سقوط و نابودی آنها پرداخته اند. در سالهای اخیر تشدید رقابت های غارتگرانه بین انحصارات امپریالیستی در عرصه های مختلفی بروز یافت و به طور مثال دعوا های بین شرکت بویینگ آمریکا و ایرباس اروپا و اختلاف بر سر درجه حمایت دولت های آمریکا و اروپایی از هر کدام از این شرکت ها به یکی از بزرگ ترین و پر خرج ترین پرونده های دعاوی مالی در غرب تبدیل شد.