مریم

 

تدارکات اقتصادی و نظامی ناتو و رقابت های موجود

 

آخرین جلسه وزرای دفاع ناتو (۱) در روز پنجشنبه ۷ ژوئن ۲٠۱۸ (پنج هفته پیش از اجلاس سران ناتو) در دفتر جدید ناتو در بروکسل که چند میلیارد یورو برای ساختمانش هزینه شده، برگزار شد.  وزرای دفاع ناتو در این جلسه به بررسی و تصویب برنامه های آموزشی ناتو در عراق، هزینه های دفاع و چگونگی تقسیم آنها، و تصمیمات مربوط به ساختار فرماندهی و آمادگی نظامی نیروهای ناتو پرداختند.

بر اساس گزارشی در شماره ۷ ژوئن ۲۰۱۸ واشنگتن پست، اعضای ناتو در کنفرانس های مطبوعاتی نمایشی ای که پس از آن جلسه برگزار شد، بخشی از اختلافات مهم اروپا و آمریکا را (که تهدیدهای بزرگی برای وحدت در ناتو هستند) ناچیز شمرده و وانمود کردند که اختلافات در رابطه با روسیه نیز در جلسه مزبور حل و فصل شده اند. (۲) این کنفرانس های تبلیغاتی در اوضاع و احوالی برگزار شد که "ینس استولتنبرگ" دبیرکل ناتو هُشدار داده بود که با توجه به اختلاف میان اروپا و آمریکا، احتمال فروپاشی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) وجود دارد.

در شرایطی که روابط میان ناتو و روسیه در بدترین حد آن از زمان جنگ سرد تا به امروز است ، مقامات ناتو می گویند که این اختلافات به دلیل الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ و بی ثبات کردن اوکراین توسط روسیه شکل گرفته است.  اما شواهد نشان دهنده وجود اختلافات متعدد در داخل و خارج ناتو می باشند.  در شرایط کنونی، برخی از دلایل ظاهری اختلافات میان اروپا و آمریکا را می توان در خروج آمریکا از پیمان پاریس (قرارداد تغییرات اقلیمی که در پاریس منعقد شد) در سال گذشته، بستن تعرفه های جدید بر واردات فولاد و آلومینیوم از اروپا و کانادا توسط دولت ترامپ در اول ژوئن ۲٠۱۸، و خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران یعنی برجام (که با مخالفت اروپا روبرو شد)، مشاهده کرد.

جزئیات اختلافات عمده اقتصادی و سیاسی و نظامی میان قدرت های امپریالیستی، از دید مردم جهان پنهان هستند، اما یکی از اختلافات علنی آنها، در رابطه با تقسیم مخارج جنگهای امپریالیستی است. به عنوان مثال، ترامپ در نشست ناتو در سال گذشته به شکلی تحقیرآمیز از اعضای ناتو انتقاد کرد که به اندازه کافی در برنامه های دفاعی ناتو سرمایه گذاری نمی کنند.

 

ناتو رسما اعلام کرده که هدف این است که اعضای آن حداقل دو درصد از تولید ناخالص ملی خود در سال جاری را به بودجه نظامی اختصاص بدهند.  این خود یکی از موارد اختلاف آمریکا و آلمان می باشد. با توجه به این که افزایش هزینه های نظامی آلمان تا این حد نبوده، در نتیجه این کشور، هدف حملات انتقادی دولت آمریکا قرار گرفته است. 

 

آمادگی نظامی ناتو

ظاهرا اختلافات (بخصوص اختلافات تجاری) در ناتو، هنوز منجر به شکاف در اتحادهای نظامی نشده است.

مقامات ناتو اعلام کرده اند که اقداماتی برای تخفیف این اختلافات صورت گرفته است. به عنوان مثال، استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در این رابطه گفت که آمریکا، علیرغم اختلافاتش با ناتو، بیش از هر زمان دیگری روی سیستم نظامی-دفاعی ناتو سرمایه گذاری می کند. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا نیز، قبل از نشست ناتو گفت که فکر نمی کند که اختلافات تجاری باعث آسیب رساندن به روابط نظامی در ناتو شوند.

مقامات ناتو فاش کردند که در جدیدترین طرح تهیه شده توسط آمریکا برای تقویت حضور نظامی ناتو در اروپا، ٣٠ گردان نظامی، ٣٠ هواپیما و ٣٠ کشتی جنگی در نظر گرفته شده که بتوانند در عرض یک ماه به هر منطقه بحرانی در اروپا اعزام شوند. اعلام شده که این طرح در سال ۲۰۲۰ به مرحله اجرا درخواهد آمد، اما جزئیات آن مشخص نیست.

 

در نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در ۷ ژوئن در بروکسل، تصمیم گرفته شد که اعضای ناتو طی دو سال آینده تمام اقدامات لازم را انجام دهند تا قادر شوند در مدتی کوتاه و در هر زمان که لازم شد ، ۹٠ واحد نظامی متشکل از نیروی دریایی و نیروی هوایی را بسیج کنند.  برای این منظور، دو ستاد جدید ایجاد خواهد شد، یکی از آنها در "نورفولک" در ایالت ویرجینیا، و دیگری در "اولم" آلمان خواهد بود (به پیشنهاد اورسولا فون لئین، وزیر دفاع آلمان -Ursula Von Der Leyen ).  به گفته وزارت دفاع آمریکا، ستاد نورفولک قادر به سازماندهی و اعزام سریع نیروهای رزمی در سراسر اقیانوس اطلس خواهد بود، به طوری که همه نوع ماموریت های نظامی ناتو در حومه اقیانوس اطلس را بتوان با موفقیت انجام داد.  این دو پایگاه جدید با بیش از ۱۲٠٠ پرسنل و تجهیزات نظامی جدید و پیشرفته مجهز خواهند شد.  استولتنبرگ در یک کنفرانس خبری گفت که "با وجود دو پایگاه مزبور، اطمینان خواهیم داشت که نیروی نظامی مناسب را در موقع مناسب و زمان مناسب در دسترس خواهیم داشت".

 

ستاد نظامی شهر اولم، در حال حاضر نیز به عنوان یک مرکز منحصر به فرد نظامی، به انجام وظایف نظامی ناتو، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا مشغول است.  این پایگاه قرار است که تا سال ۲٠۲۱ به چنان آمادگی عملیاتی کامل (از نظر قدرت و سرعت) ارتقاء پیدا کند که به عنوان مثال، ۹۰ واحد (هر واحد شامل ٣٠ هزار نیرو) از هر سه شاخه نظامی (زمینی، دریایی و هوایی) بتوانند در شرایط اضطراری  ظرف حداکثر ٣۰ روز به هر نقطه از اروپا اعزام شوند.  البته مناطقی که فرماندهی کل قوای ناتو در اروپا می تواند در آنجا ها مداخله نظامی کند، به اروپای غربی محدود نشده بلکه از گرینلند تا آفریقا و اروپای شرقی و غربی و سواحل آبی آنها را هم در بر می گیرد. 

 

چند روز قبل از نشست وزرای دفاع ناتو، کمیسیون اروپا اعلام کرد که حدود هفت میلیارد یورو برای ساخت جاده های جدید در اروپا تا سال ۲۰۲۷ سرمایه گذاری خواهد کرد تا نیروها و وسایل نقلیه نظامی بتوانند در زمان کوتاهی به منطقه بالتیک اعزام شوند. ناگفته نماند که در حال حاضر اغلب پل ها و شبکه های راه آهن در برخی مناطق اروپا، برای وسایل نقلیه سنگین نظامی مناسب نیستند.

 

از این گزارشات و بیانات رسمی، می توان نتیجه گرفت که در حال حاضر، جنگ علیه روسیه و اروپای شرقی، مهمترین اهداف برای آمادگی نظامی ناتو محسوب می شود.  آمادگی برای جنگ در اروپای شرقی در حال حاضر کاملا آغاز شده، و امپریالیسم آلمان نقش اصلی را در آن ایفا می کند. مرکز حضور نیروهای ناتو و تمرین های جنگی در لیتوانی است و حدود ۴۰۰۰ سرباز در آن منطقه مستقر هستند.  تمرین های پیچیده نظامی با مشارکت آلمان در حال حاضر انجام می شوند. به گفته ارتش آمریکا، حدود ۱۸ هزار سرباز از ۱۹ کشور مختلف در این تمرین هاشرکت دارند. از ماه مه ۲٠۱۸ تاکنون، نیروهای ناتو از طریق آلمان به اروپای شرقی منتقل شده اند. این انتقال نیرو قرار است تا پایان ماه ژوئن ادامه داشته باشد. قرار است ٣۵۰۰ سرباز آمریکایی و حدود ۱۴٠٠ وسیله نقلیه و تجهیزات نظامی به لهستان و کشورهای بالتیک منتقل شوند.   گفته می شود که یکی از تمرین ها به عنوان مثال شبیه سازی عملیات یورش به کالینگراد (در کرانه دریای بالتیک در روسیه) است.

 

این تمرین های جنگی ناتو، نشانه های هشدار دهنده ای برای طبقه کارگر اروپا و جهان می باشند که باید بطور جدی در نظر گرفته شوند. در شرایطی که یکی از راه های مقابله با بحران اقتصادی ای که نظام سرمایه داری را فرا گرفته تاکید بر میلیتاریسم و آتش افروزی در چهار گوشه جهان می باشد ، کارگران آگاه باید هر چه بیشتر خود را برای جنگ هائی که منادیان "جنگ بی پایان" بر شیپور آن می دمند ، آماده ساخته و بکوشند از این شرایط برای  نابودی نظم ظالمانه موجود سود جویند.

 

تیرماه 1397

زیرنویس ها:

۱- ناتو، مخفف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی North Atlantic Treaty Organization است. این اتحاد نظامی در ۱۵ فروردین ۱٣۲۸ تأسیس شد.  بر اساس این پیمان، اگر یک عضو آن مورد حمله نظامی کشوری قرار بگیرد، بقیه اعضای پیمان باید آن حمله را حمله به خود تلقی کرده و متحدا به دفاع از هم پیمان خود، وارد جنگ بشوند. این اتحاد در حال حاضر ۲۸ کشور اروپا و آمریکای شمالی را شامل می شود.

۲- این گزارش را می توانید در لینک زیر مطالعه کنید: https://www.washingtonpost.com/world/europe/nato-meets-to-show-resolve-over-russia-paper-over-divisions/2018/06/07/8b1bbca2-6a23-11e8-a335--c4503d041eaf_story.html?noredirect=on&utm_term=.bbcea136fab9