توضيح: آن چه در زیر می آید مربوط به یکی از سیاست های ضد مردمی مارگارت تاچر  به عنوان قانون مالیاتی جدید (Polltax) می باشد. تصویب این قانون در همان زمان نخست وزیری تاچر خشم شدید کارگران و زحمتکشان را بر انگيخت و آن ها با مبادرت به تظاهرات و اعتراضات های بزرگ ، مخالفت خود را با اين سياست و کل سياست های ارتجاعی تاچر به نمايش گذاشتند.  اين مقاله که برای اولين بار در پيام فدائی شماره 32  به تاريخ فروردين و ارديبهشت سال 1369منتشر شده است گزارشی از اين اعتراضات مردمی می باشد که اکنون به دليل مرگ تاچر مبادرت به درج دو باره آن می کنيم.

 

سیستم مالیاتی جدید در انگلستان و تظاهرات توده‌ای بر علیه آن!

روز شنبه 31 مارس، در اعتراض به قوانین مالیاتی جدید که اخیراً توسط دولت تاچر وضع گردیده، شهر لندن شاهد تظاهرات وسیعی بود که بدلیل یورش وحشیانه پلیس، به چنان درگيريهای بزرگ خیابانی تبدیل گشت که در نیم قرن اخیر در انگلستان سابقه نداشته است.

تظاهرات ابتدا با شرکت 40 هزار نفر از یکی از شهرهای انگلستان (Glascow) با سازماندهی تشکل‌های مخالف قانون مالیاتی جدید (Polltax) آغاز شد، خیلی زود انبوهی از جمعیت به آن پیوست؛ بگونه‌ای که وقتی صف تظاهرکنندگان به مقابل دفتر تاچر نخست وزیر انگلستان رسید، جمعیت به 150 هزار نفر رسیده بود. در اين مسیر تظاهرکنندگان با شعار لغو مالیات جدید، آدمک هایی از تاچر را آتش زدند و به این ترتیب اعتراض و نفرت خود را از دولت تاچر و Polltax ابداعی او به نمايش گذاشتند.

در مقابل دفتر تاچر تعدادی از تظاهرکنندگان اقدام به يک اعتصاب نشسته نمودند، اما این حرکت با مقابلهخشونت آميز پلیس مواجه گردید و درگیری بین تظاهرکنندگان و پلیس آغاز شد. سازماندهندگان تظاهرات با مشاهده این وضع کوشیدند ضمن تسریع در قرائت قطعنامه پایانی تظاهرات هر چه زودتر به این نمایش اعتراضی بزرگ پايان  دهند. این اقدام همراه با تداوم برخوردهای خشونت آمیز پلیس در حالیکه باعث پراکندگی در صفوف تظاهرکنندگان گشت، اما اعتراض و مقاومت همچنان ادامه داشت و با هجوم وحشیانه پلیس به تظاهر کنندگان خشمگین درگيری  هر چه بیشتر تشدید گردید.

در جریان این تظاهرات پلیس انگلستان وحشیگری خود را بیش از پیش به نمایش گذاشت. آنها با باطوم به جان جمعیت افتاده و به ضرب و شتم مردم پرداختند، ماشين های خود را به صفوف تظاهرکنندگان راندند، پلیس سوار بر اسب بی محابا بدرون جمعیت تاخته و آنها را زیر سم اسبهای خود گرفتند و غیره و غیره ... در مقابل این اعمال وحشیانه، تظاهرکنندگان از پای ننشسته و به هر طریق که می‌توانستند به مقابله پرداختند. بزودی، چند ماشین پلیس و چند اتوبوس واژگون و به آتش کشیده شدند، شیشه‌های بسیاری از فروشگاهها شکسته شد و ... تظاهرات تا پاسی از شب ادامه یافت؛ در حالیکه طی آن سفارتخانه‌های اسرائیل و آفریقای جنوبی نیز توسط بخشی از تظاهرکنندگان مورد حمله قرار گرفته و آنها به این ترتیب خشم و اعتراض خود را نسبت به همپالگی‌های تاچر ـ صهیونیست‌ها و نژاد پرستان ـ به نمایش گذاشتند.

در جریان این تظاهرات خشونت بار بیش از صد نفر از تظاهرکنندگان بر اثر ضربات پلیس شدیداً مجروح و 300 نفر دستگیر شدند. از نیروهای پلیس نیز 30 نفر زخمی گردیدند.

Polltax چیست و چه تاثیری بر زندگی کارگران و اقشار پائینی جامعه خواهد داشت؟ زمینه مادی اعتراض وسیع توده‌ای بر علیه قانون مالیاتی جدید کدام است؟ در زیر می‌کوشیم تا حدودی به این مسائل پاسخ دهیم.

Polltax که توسط خانم تاچر و حزب محافظه کارش ابداع گردیده، در واقع یک نوع مالیات بر افراد است. مطابق این قانون هر فرد صرفاً به اعتبار اینکه در انگلستان زندگی می‌کند، باید سالانه مقدار معینی مالیات بپردازد. حتی میزان این مالیات نیز بر حسب درآمد و ثروت شخصی تعیین نمی‌گردد، بلکه همه از کارگر و کارمند جزء گرفته تا بورژواهای گردن کلفت باید مبلغ ثابتی را که از طرف شهرداری محل تعیین شده، بپردازند. به این ترتیب در یک محل معین همان میزان مالیات به یک کارگر تعلق می‌گیرد که به یک بورژوا. در عین حال با توجه به تعیین مقدار این مالیات توسط شهرداری هر محل و در نتیجه یکسان نبودن میزان آن در سطح شهر حتی گاهی یک کارگر مجبور میشود مبلغ بیشتری از یک بورژوا Polltax بپردازد. مثلاً در لندن که به محله‌های مختلف که هر یک دارای شهرداریهای خاص خود میباشد، تقسیم گشته است و میزان مالیات بر افراد را نیز شهرداری هر محل با توجه به هزینه‌های خود تعیین می‌کند، سرمایه‌داری که در خانه مجللی در فلان محله لندن زندگی می‌کند باید همان مقدار مالیات بپردازد که کارمندی در این محله با گرفتن وام از بانک و با قبول تضییقاتی خانه‌ای برای خود دست و پا نموده است و یا ممکنست سرمایه‌داری که در خانه اعیانی‌اش در محله‌ای در ناز و نعمت بسر میبرد حتی کمتر از کارگری مالیات بپردازد که در محله‌ای دیگر در خانه محقری اجاره‌نشین می‌باشد. بنابراین مطابق قانون مالیاتی جدید اهالی فقیرترین محله‌های لندن با ساکنین مرفه‌ترین مناطق نه تنها بیکسان باید مالیات بپردازند، حتی گاه ممکنست به یک محله فقیرنشین مالیات بیشتری نسبت به محله مرفه نشین تعلق بگیرد.

به این ترتیب معلوم می‌شود که تاچر با ابداع قانون دید چه امتیاز بزرگی به سرمایه داران انگلیسی داده و اینگونه سهم مالیاتی را که آنها به نسبت ثروت خود می‌بایست بپردازند، بدوش کارگران و توده‌های زحمتکش سرشکن نموده است.

علت اخذ مالیات از طرف شهرداریها در چهارچوب سیاستی صورت میگیرد که دولت تاچر تحت عنوان ضرورت تضعیف نقش دولت در امور اقتصادی و صرفه‌جوئی در هزینه‌های دولت و با شعار رشد اقتصاد آزاد و رقابت آزاد در صدد پیشبرد آن میباشد. اگر در گذشته تامین امکانات اجتماعی و رفاهی در سطح جامعه به عهده دولت بود که این خود یکی از دستاوردهای توده‌ای و حاصل مبارزات طبقه کارگر با سرمایه‌داران زالوصفت در این کشور بوده است، حال دولت تاچر با قطع کمکهای مالی دولت به شهرداریها و یا با کاهش شدید این کمکها، آشکارا یورش وسیعی را بر علیه دستاوردهای مبارزاتی آنان سازمان داده است.

مطابق سیستم مالیاتی جدید دولت تاچر، برای همین امکانات رفاهی و ضروریات اجتماعی، شهرداری هر محل باید هزینه‌های لازم را نه از دولت بلکه از خود اهالی محل کسب نماید. و به عبارت دیگر Polltax ممر درآمد شهرداریها می‌گردد. بنابراین شهرداری هر محل برحسب هزینه‌های ضرور خود میزان Polltax را تعیین می‌نماید. اگر هزینه شهرداری بیشتر باشد میزان Polltax نیز زیادتر خواهد بود و برعکس. و یا ممکنست شهرداری بدلیل کمبود هزینه از ارائه خدمات لازم در محل مربوطه سرباز زند. چنين است که درصد مالیات دریافتی از افراد در محله‌های مختلف لندن و در دیگر شهرهای انگلستان مبلغ ثابتی نبوده و متفاوت می‌باشد. بهمین دلیل هم هست که اگر ساکنین محله Brixton بمثابه محله فقیرنشین لندن (1) سالانه باید 600 پوند بعنوان Polltax بپردازند، در محله آکسفورد از این بابت هفته‌ای 12 پوند پرداخت میشود.

از همینجا علت اصلی و زمینه مادی شکل جنبش وسیع بر علیه سیستم مالیاتی جدید در انگلستان که تظاهرات اخیر جلوه بارزی از آنرا به نمایش گذاشت، روشن می گردد. این سیستم مالیاتی مفهومی جز سازماندهی یورشی آشکار به دسترنج کارگران و درآمد قشرهای متوسط ندارد آنهم در شرایطی که انگلستان یکی از بالاترین درصدهای تورم را در اروپا داراست و قیمت اجناس و ضروری‌ترین نیازهای مردم هر روز فزونی می‌گیرد. در شرایطی که چند میلیون بیکار وجود دارد و تنها در لندن دهها هزار نفر شبها در خیابانها می‌خوابند، اگر در نظر بگیریم که حقوق متوسط یک کارمند در انگلیس ماهانه 600 ـ 500 پوند است، با در نظر گرفتن این امر که مبلغ Polltax  در بعضی مناطق ممکنست سالانه 600 ـ 500 پوند باشد، می‌توان دریافت که چگونه یک کارمند باید حاصل تمام کار و تلاش خود را در یکماه بعنوان مالیات بپردازد. حال دیگر وضع اقشار پائین‌تر و بیکارانی که هفته‌ای تنها 30 پوند به آنها تعلق می‌گیرد روشن است.

مالیات جدید در شرایطی وضع گردیده که مدام از مبلغ بیمه‌های اجتماعی کسر می‌گردد. نرخ بهره بدلیل سیاستهای اقتصادی دولت از حدود 7% به حدود 14% تا 16% رسیده است. مفهوم این مورد در رابطه با زندگی کارگران و اقشار پائين جامعه آنست  که اگر آنها بابت وامی که مثلاً برای خرید خانه‌ای از بانک گرفته‌اند، ماهیانه با تحمل فشار هائی پولی ذخیره کرده و قسط می‌پرداختند، حال با دو برابر شدن مقدار این قسط کمرشان خم گشته است، با این حال می‌توان دریافت که اضافه شدن مالیات جدید بدوش طبقات و اقشار پائین چه فشاری را به آنها وارد میآورد و در نتیجه از همینجا به علت شکل گیری جنبش وسیع ضد Polltax و شرکت گسترده مردم در آن پی برد.

Polltax و تضادهای درونی طبقه حاکمه در انگلستان

جنبش توده‌ای بر علیه سیستم مالیاتی جدید دولت تاچر همچون هر اعتراض وسیع اجتماعی مورد توجه گرايشات مختلف طبقه حاکمه در انگلستان قرار گرفته و هرجناحی از این طبقه کوشید از این جنبش به نفع خود جهت تسویه حساب با جناحهای رقیب استفاده نماید.

حزب کارگر با اعلام مخالفت با قانون مالیاتی جدید تاچر، توانست توجه اجتماعی را به خود جلب کند و در شرايط نفرت توده‌ای از این قانون به تقویت موقعیت خویش بپردازد. چنین بود که در انتخابات "میان دوره‌ای"، حزب کارگر آرائی بیشتر از قبل بدست آورد، بطوریکه یکی از مناطق که در هر رای گیری همواره حزب محافظه کار دست بالا را داشت، امسال برای اولین بار حزب کارگر با بدست آوردن حدود 60% آراء پیروز شد.

با اینحال هنگامی که جنبش Polltax اوج گرفت حزب کارگر به انحاء مختلف کوشید از شدت و وسعت گیری آن بکاهد. این حزب نه تنها بطور رسمی نقشی در تظاهرات  بزرگ خیابانی 31 مارس نداشت و کوشید خود را از تشکلهای مخالف سیستم مالیاتی جدید که سازماندهنده آن تظاهرات بودند کنار بکشد، پس از آن نیز در حالیکه خود را همچنان مخالف Polltax می‌خواند و کماکان سعی میکرد از اعتراض توده‌ای نسبت به این امر در رقابت با حزب محافظه کار سود جوید، تمام سعی خود را بکار گرفت تا مبارزه و اعتراض مزبور از چهارچوب "قانون" نظام موجود فراتر نرود. در پارلمان انگلیس، حزب کارگر از طرف حزب محافظه کار مورد حمله قرار گرفته و مسبب تظاهرات 31 مارس و یا به قول  تاچر "جنایات" آنروز دانسته شد، ولی این حزب در دفاع از خود ضمن تطهیر پلیس جنایتکار این کشور و تقبيح اعمال خشونت آمیز تظاهرات 31 مارس، "آنارشیستها"و "چپ‌ها" را عامل آن معرفی نمود و اجرای قانون مالیاتی جدید را بدلیل آنکه از تصویب مجلس گذشته و بصورت "قانون" درآمده است، ضروری تلقی کرد. مورد اخیر در شرایطی صورت گرفت که تنها در اسکاتلند صدها هزار نفر با امضای طوماری، پرداخت مالیات جدید را تحریم کرده و اعلام نموده‌اند که خود از پرداخت آن امتناع خواهند وزید.

با توجه به مخالفت توده‌ای با سیستم مالیاتی جدید و تضعیف موقعیت حزب محافظه کار، حتی بعضی از محافظه کاران با احساس خطر از دست دادن قدرت به صف مخالفین Polltax کشیده شده اند. موقعیت شخصی تاچر بسیار ضعیف گشته و طبق نظرسنجی‌های انجام شده، 75% از مردم انگلیس اعلام کرده‌اند که از رای دادن به تاچر و حزب او خودداری خواهند کرد.

طبقه حاکمه یعنی حافظین نظام سرمایه داری در انگلستان اگر چه از Polltax بمثابه قانونی لازم الاجرا نام میبرند ولی تظاهرات وسیع خیابانی 31 مارس تاثیر خود را در چگونگی اجرای این "قانون" بجای گذاشته و علیرغم اینکه تاچر در پاسخ به این تظاهرات، وقیحانه اعلام کرد "مردم مدتی اعتراض می‌کنند و بعد فراموششان میشود" (نقل به معنی) ولی حال، او و دولت محافظه کارش مجبور شده‌اند در مقابل جنبش توده‌ای عقب نشسته و اعلام کنند از میزان مبلغ Polltax کاسته خواهد شد و زمان اجرای آن را هم به عقب خواهد انداخت. این واقعیت نشان میدهد که در صورت تداوم جنبش اعتراض بر علیه Polltax دولت انگلستان مجبور به عقب نشینی‌های ببشتری خواهد گردید.

 

 

1ـ لازم به ذکر است که یکی از کانونهای پرطپش مبارزه بر علیه Polltax همین محله Brixton میباشد