به نقل از : پیام فدایی ، ارگان چریکهای فدایی خلق ایران

شماره 191 ، اردیبهشت ماه 1394

 

مریم

 

در یمن چه می گذرد؟!

 

حوادث یمن و جنگ ضد خلقی که مردم تحت ستم این کشور قربانیان اصلی آن می باشند به یکی از تیترهای مهم دستگاه های خبری تبدیل شده است. در جریان تشدید درگیری های یمن در هفته های اخیر و بدنبال قدرت گیری نیرو های مسلح حوثی در یمن که به گزارش خبرگزاری ها از سوی جمهوری اسلامی پشتیبانی می شوند و موفقیت آن ها در به کنترل در آوردن پایتخت (شهر صنعا) موقعیت عربستان در این کشور کوچک همسایه عربستان  به خطر انداخت. به همین دلیل هم زمانی که این نیروها موفق شدند مناطق مهمی را به تصرف در آورده و به سمت شهر عدن - که یکی از مهمترین بنادر این کشور می باشد - حرکت کنند، دولت دست نشانده عربستان، خاک یمن و حیات و هستی مردم یمن را مورد حمله قرار داد.

 

در تلاش برای مقابله با پیشرفت های نیروهای حوثی، در 26 مارچ 2015 (پنج‌شنبه ۶ فروردین ۱۳۹۴) کشور عربستان با دستاویز حمایت از رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن (منصور هادی) حمله های هوایی خود به یمن را علنأ آغاز کرد و خیلی زود مبادرت به تشکیل ائتلافی از همپالگی های خود نمود.  در 14 آپریل ، شورای امنیت سازمان ملل در هماهنگی با امپریالیسم آمریکا ، قطعنامه ای را مبنی بر تحریم تسلیحاتی شبه نظامیان حوثی صادر کرد.

بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، نه تنها هدف هایی که ارتش سعودی برای بمباران انتخاب کرده زیر نظر وزارت دفاع  آمریکا (پنتاگون) تعیین می شوند، بلکه خود طراحان جنگی پنتاگون هم هدف هایی را مستقیمأ انتخاب و به نیروهای ائتلاف دستور می دهند که آن ها را بمباران کنند.  "الیستر بسکی" (Alistair Baskey) سخنگوی شورای امنیت ملی دولت آمریکا نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی در ١۲ آپریل اعلام کرد که "دولت آمریکا اطلاعات ضروری برای دفاع از عربستان سعودی و دولت قانونی یمن را به متحدین خود می دهد." و این در حالی است که کشتی های جنگی آمریکا که در سواحل یمن در دریای سرخ قرار دارند نیز به محاصره یمن پرداخته اند. همین شواهد نشان می دهند که در یمن این امپریالیسم آمریکاست که با استفاده از دست نشاندگانش در منطقه بر شعله های خانمانسوز یک جنگ ضد مردمی دیگر در منطقه بنزین می ریزد.
شورای امنیت در قطعنامه ذکر شده در بالا به حوثی ها اخطار کرده بود که باید بلافاصله و بدون قید و شرط به خشونت پایان دهند. اما چیزی در مورد حملات هوایی عربستان که توسط ائتلافی از دولت های سرکوبگر منطقه (به سرکردگی عربستان) انجام شده، نگفت.  در حالی که از ۲۶ مارچ تا زمان تصویب آن قطعنامه، بیش از ۱۲۰۰ حمله هوایی توسط این گروه ائتلافی (با حمایت آمریکا) صورت گرفته بود که اکثر آن ها در مناطق غیرنظامی منجمله بیمارستان ها و مدارس انجام شده بودند. بر اثر هجوم ائتلاف به رهبری عربستان ، تاکنون هشت بیمارستان در حملات هوایی از بین رفته اند. کسانی که علیه خشونت قطعنامه صادر می کنند اصلا به روی خود نیاوردند که در جریان حملات هوائی عربستان ، بیش از ۳۷ کارگر یک کارخانه لبنیات کشته شدند و یا در جریان حمله به اردوگاه پناهندگان ، بیش از ۳۰ غیرنظامی جان خود را از دست دادند.
کشور یمن یکی از فقیر ترین کشورهای جهان می باشد که در نزدیکی تنگه ی باب المندب قرار دارد. این تنگه که خود گلوگاه نفتی بسیار مهمی می باشد از اهمیت استراتژیک بسیاری برای امپریالیست ها و از جمله امپریالیسم آمریکا برخوردار است. تنگه ی باب المندب راه آبی بسیار پراهمیتی است که دریای عرب و اقیانوس هند را به دریای سرخ و سپس کانال سوئز و دریای مدیترانه وصل می کند. امپریالیسم آمریکا به منظور استحکام موقعیت خود در منطقه، همواره خواهان حضور مستقیم نظامی در آن جا بوده است. در سال های گذشته نیز، دولت آمریکا با آتش بیاری دولت های ارتجاعی منطقه به تقویت هرچه بیشتر نیروهای وابسته به خود و گسترش بحران و جنگ در این منطقه پرداخته است.
به گزارش سازمان ملل، حدود ۸۰ درصد جمعیت کشور (یعنی ۲۰ میلیون نفر) در اثر محاصره این کشور از سوی نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان در گرسنگی مزمن به سر می برند. به طوری که مقامات سازمان ملل اعلام کرده اند آن چه که در یمن می گذرد، بمباران مناطق مسکونی پرجمعیت است که چه "بدون اخطار قبلی و یا حتی با اخطار قبلی هم، برخلاف قوانین حقوق بشر است".  آمریکا و نیروهای ائتلاف، به منظور دور زدن قوانین بین الملل، برخی از مناطق یمن مانند شهر صعده را به این بهانه که نیرو های مسلح حوثی در مناطق مسکونی آن جا مخفی شده اند، منطقه نظامی اعلام کرده و بدون اخطار قبلی به بمباران آن پرداخته اند که منجر به کشته شدن تعداد زیادی افراد غیرنظامی شده است. دیده بان حقوق بشر نیز اعلام کرده که اسناد و مدارکی مبنی بر استفاده بمب های خوشه ای در صعده توسط نیروهای ائتلاف در دست دارد.  استفاده از بمب های خوشه ای (که ذرات تیز مرگباری را در شعاع بسیار وسیعی پرتاب می کند) در سال ۲۰۰۸ توسط بیش از صد کشور که "میثاق مهمات خوشه ای" را امضاء کردند، ممنوع اعلام شد. البته کشورهای ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی جزو کشورهایی بودند که آن میثاق را امضاء نکردند.
در شرایطی که عربستان و دیگر رژیم های ضدخلقی به بمباران مردم یمن مشغول بودند نیرو های ائتلاف با  کشتی های جنگی خود راه های آبی بنادر یمن را مسدود کرده و از ورود مواد غذایی و مایحتاج دارویی و غیره به این کشور جلوگیری کردند و فقر و فلاکت و گرسنگی را به مردم غیرنظامی و کودکان بی گناهی تحمیل کردند که حتی قبل از جنگ نیز نیمی از آنان دچار سوء تغذیه بودند. بر اثر حملات ائتلاف ، زیرساخت های شهری نابود شده اند، مواد غذایی و آب آشامیدنی و برق و ... دیگر امکانات ضروری زندگی قطع شده و وجود ندارند. تلاش سازمان های کمک رسانی نیز در اثر بمباران ها خنثی شده است. هزاران نفر از مردم غیرنظامی در خانه های شان زیر آوار کشته شده اند.  یونیسف هشدار داد که اگر بمباران ها ادامه پیدا کنند، بیش از 250 هزار کودک از گرسنگی تلف خواهند شد.
به دنبال بالا گرفتن اعتراض به محاصره مردم ستمدیده یمن و جنایات عربستان در این کشور ، قرار بر یک آتش بس موقت در این کشور شد.  اما علیرغم اعلام آتش بس موقت در یمن به منظور فرصت دادن به گروه های بین الملل برای فرستادن کمک های بشر دوستانه به مردم آن کشور، خبرگزاری ها گزارش دادند که در روز سیزده ماه مه ۲۰١۵ نیرو های ائتلاف کشورهای عرب (به سرکردگی عربستان سعودی) به بمباران هوایی شهرهای ابین و صنعا (پایتخت یمن) و تعز ادامه داده که این حملات به کشته شدن بیش از ۷۰ نفر و زخمی شدن صدها تن (که اکثرأ ساکنان غیرنظامی این شهرها بوده اند) منجر شده است. به گزارش خبرگزاری فاکس، هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا نیز در دومین هفته ماه مه به مناطق مسکونی مختلفی در یمن (منجمله به بندر مکلا در روز سیزدهم ماه مه) حمله کردند و به عنوان مثال مخازن نفت را منفجر کردند که منجر به کشته شدن مردم بیگناه شد. گفته می شود که از زمان شروع حمله نظامی به یمن در ۲۶ ماه مارچ تاکنون بیش از ١۵۰۰ نفر کشته و هفت هزار نفر زخمی و حدود نیم میلیون نفر آواره شده اند. 
لازم به یاد آوری است که ارتش آمریکا حملات هوایی خود به یمن توسط هواپیماهای بدون سرنشین را در واقع از سال 2002 شروع کرده بود.  اما معمولأ دولت وقت یمن خود مسئولیت این حملات هوایی را به عهده می گرفت تا جنایات دولت آمریکا را لاپوشانی کرده و از غلیان خشم ضدامپریالیستی توده های مردم یمن جلوگیری کند.  اولین حمله هوایی آمریکا به یمن که در رسانه های بین المللی افشاء شد، در تاریخ 17 دسامبر 2009 در روستایی در استان ابیان بود که بیش از 44 غیرنظامی (منجمله 21 کودک) طی آن کشته شدند. در همان روز حمله هوایی دیگری در ارحاب منجر به کشته شدن 4 نفر شد.

یکی از مشخصات حملات هوایی آمریکا که توسط هواپیماهای بدون سرنشین انجام می شود این است که رادارهای این هواپیماها از راه دور اسلحه و مهماتی را که افراد حمل می کنند، توسط دستگاه های کامپیوتری حساس شناسایی می کنند و موشک های هوشمند بسیارپیشرفته ای را به سمت هدف (افراد مسلح به سلاح که به عنوان مثال در خیابان راه می روند) نشانه رفته و او را به قتل می رسانند. اما از آن جا که در قبایل یمن حمل اسلحه امری معمول است ، حملات هوایی آمریکا غالبأ منجر به کشته شدن روستائیان و مردم غیرنظامی قبایل شده است. تعداد دقیق این قتل ها توسط آمریکا مشخص نیست اما تاکنون به طور رسمی 26 قتل غیرنظامیان توسط آمریکا اثبات شده است.

در واقع در یمن ما شاهد ائتلافی از ارتجاعی ترین نیروهای منطقه، از دیکتاتوری های سلطنتی ضدخلقی و انگلی عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج تا رژیم وحشی السیسی مصر می باشیم که با پشتیبانی ارتش آمریکا - قدرتمندترین و متجاوزترین نیروی امپریالیستی - جنگ تجاوزگرانه ای را به توده های مردم در فقیرترین کشور خاورمیانه، که پیش از شروع جنگ نیز بیش از نیمی از جمعیت آن زیر خط فقر به سر می بردند، تحمیل کرده اند.

واقعیت این است که در حمله عربستان به یمن جنگ با تروریسم، حقوق بشر، دمکراسی، و یا ثبات منطقه، همه بهانه های جعلی می باشند. این بهانه ها مطرح می شوند برای پنهان نگهداشتن دلیل اصلی این تجاوز نظامی که از پشتیبانی آمریکا هم برخوردار می باشد. در واقع آمریکا به این طریق به گسترش حضور نظامی و هژمونی خود بر منطقه پرداخته، به بحران و فضای جنگی دامن می زند و همچنین می کوشد تا سلطه خود بر منابع طبیعی در این منطقه استراتژیک خاورمیانه و تجارت و انتقال آن را تحکیم کند.

 

با شناخت این منافع است که می توان فهمید مثلا چرا دولت آمریکا اعلام کرده که در هفته های اخیر با سرعت هر چه بیشتری، مقادیر بسیار زیادی بمب و موشک و دیگر سلاح و امکانات نظامی به عربستان سعودی رسانده است. در واقع میزان معاملات نظامی دولت آمریکا با عربستان سعودی (بزرگترین مشتری نظامی آمریکا) از سال 2010 تا 2014 بیش از 90 میلیارد دلار اعلام شده است. همچنین دولت آمریکا برای افزایش اشتراک اطلاعات و پشتیبانی لجستیکی از حمله عربستان به یمن، یک مرکز برنامه ریزی هماهنگی مشترک، به فرماندهی یکی از ژنرال های دو ستاره مرکز فرماندهی نظامی آمریکا، در پایتخت عربستان ایجاد کرد. سخنگوی پنتاگون در ١۵ آپریل اعلام کرد که جت های ک.سی.135 (استراتورتانکر) آمریکایی، روزانه به برآورده کردن نیازهای سوختی هواپیماهای جنگی عربستان سعودی مشغولند تا حملات هوایی مداوم عربستان در یمن متوقف نشود. بنابراین، ارتش آمریکا نه تنها بمب هایی را که بر سر مردم یمن ریخته می شود تدارک می بیند در همان حال سوخت مورد نیاز جنگنده های عربستان را هم تامین می کند تا هدف های بمب گذاری ها را که خود تعیین نموده را هدف قرار دهند. با توجه به این واقعیات است که آغشته بودن دست طبقه سرمایه دار حاکم بر آمریکا به خون مردم بی گناه یمن، بر کسی پوشیده نیست. "جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا در یکی از مصاحبه های با کانال خبری پی.بی.اس در دفاع از مداخله نظامی آمریکا در یمن، کمک های نظامی دولت ایران به شبه نظامیان حوثی که کنترل بخش عمده ای از یمن را در دست خود گرفته اند را عامل اصلی جنگ در یمن معرفی نمود. در حالی که خودش می دانست که رژیم سرسپرده جمهوری اسلامی بدون چراغ سبز آمریکا امکان ندارد که وارد چنین معادلاتی شود. حضور و نقش ضد خلقی جمهوری اسلامی در یمن و دمیدن در آتش جنگ بر علیه مردم این کشور مشابه همان نقشی ست که این رژیم وابسته در بسیاری دیگر از مناطق بحرانی نظیر لبنان و افغانستان و بوسنی و عراق و سوریه برای جاده صاف کردن در خدمت ماشین جنگی آمریکا و سیاست های ضدخلقی امپریالیستی ایفا کرده است. 

بررسی رویدادهای یمن نشان می دهند که سال هاست که دولت آمریکا به منظور زمینه سازی برای مداخلات نظامی خود در منطقه، القاعده را "بزرگترین تهدید تروریستی علیه میهن (آمریکا)" خوانده و کمپین بزرگی نیز برای هواپیماهای بدون سرنشین خود به عنوان "مدل موفق در جنگ با ترور" به راه انداخته است. اما وقتی که گروه مرتجع تروریست اسلامی (AQAP) در یمن به تاخت و تاز و قتل و غارت مردم بی گناه شروع کرد، خود را با هواپیما های بدون سرنشین اش مشغول نمود تا وضعی پیش آمد که حوثی ها پایتخت را گرفتند و شرایط برای جنگ کنونی مهیا شد. شرایطی که به وضوح از سوی دولت آمریکا برای توجیه بحران آفرینی و گسترش میلیتاریسم اش به کار گرفته شده و در خدمت تخفیف بحران اقتصادی گریبان گیر نظام سرمایه داری ست.

تجاوز وحشیانه امپریالیسم آمریکا در یمن ، بیش از پیش آتش جنگ و درنده خویی امپریالیست ها در منطقه را تشدید کرده و تهدید بزرگی علیه جان میلیون ها انسان بیگناه در منطقه است. برای مقابله با چنین فاجعه ای بسیج خلق به رهبری طبقه کارگر در مبارزه علیه جنگ و امپریالیسم و دیکتاتوری های وابسته در منطقه، اجتناب ناپذیر است.