به نقل از : پیام فدایی ، ارگان چریکهای فدایی خلق ایران

شماره  166  ، فروردین ماه  1392

مريم

بورژوازی آلمان و تبليغ جنگ های آينده !

يکی از نتايج رشد بی وقفه بحران اقتصادی در نظام سرمايه داری در سالهای اخير  افزايش رقابت ميان قدرت های امپرياليستی برای حفظ بازار ها و مناطق نفوذ و گسترش تسلط بر منابع طبيعی جهان بوده است. قدرت های امپرياليستی در اين رقابت ها  که به حمله نظامی به کشورهای آسيا و آفريقا  هم منجر شده است نشان داده اند از جنگ با رقبای خود ترديد نخواهند کرد. تجاوز آمريکا به عراق و افغانستان و اخيرا مورد ليبی و لشکر کشی فرانسه به مالی مواردی هستند که آنقدر عيان می باشند که به قول معروف حاجت به بيان ندارند.

اما جدا از اين موارد آشکار نگاهی به تبليغات رسانه های امپرياليستی  و مسائلی که اين روز ها در آن ها طرح می شود نيز خبر از آتش زير خاکستر داده و نشان می دهد که تلاش برای دست يابی به مواد خام ، بخصوص در سال های اخير به يکی از مشغله های فکری قدرت های امپرياليستی تبديل شده است. حتی دولت آلمان که از نظر ظاهری کمتر از بقيه امپرياليست ها نمايش جنگی از خود بروز می دهد آماده سازی خود برای شروع و هدايت جنگ های جديد را کتمان نمی کند. به عنوان مثال در ماه فوريه ۲۰۱٣ در روزنامه "برگه تجارت" (Handelsblatt) که نشريه اتحاديه سرمايه داران آلمان می باشد در مطلبی تحت عنوان "در جستجوی منابع: خط سير جديد آلمان" (1) به روشنی اهداف استعماری طبقه حاکم بر آلمان را در دوره جديدی از ايفای نقش آن به عنوان قدرتی امپرياليستی نشان می دهد.

بورژوازی آلمان که برای تجديد تقسيم جهان تقسيم شده و کسب بازار های جديدبا راه انداختن دو جنگ جهانی در نيمه اول قرن بيستم، ميليون ها نفر از مردم جهان را به هلاکت و فقر و فلاکت و تباهی  کشاند، امروز نيز علنأ اعلام می کند که منافع امپرياليستی خود را حتی از طريق تحميل جنگ های امپرياليستی به توده های زحمتکش جهان نيز تامين خواهد نمود. در "برگه تجارت" از زبان نمايندگان طبقه حاکم بر آلمان گفته شده که "اقدامات پيشين سياسی برای تأمين مواد خام در حال رسيدن به حد نصاب خود هستند." و با تأکيد بر اين که وابستگی به مواد خام پاشنه آشيل اقتصاد آلمان است، می نويسد "ترس از محروميت تکنولوژی مدرن از مواد اوليه ضروری، بلای جان صنايع آلمان شده است." (2) و با توضيح اين که شرط ادامه حيات تکنولوژی جديد، دسترسی آن به منابع جديد است، و راه های سياسی برای تأمين مواد اوليه کارآيی گذشته را ندارند، گسترش ميليتاريسم و تحميل جنگ های جديد به مردم آلمان را توجيه میکند. البته اين فقط "برگه تجارت" نيست که در مورد "پاشنه آشيل اقتصاد آلمان" و ضرورت استفاده از نيروی نظامی برای دست يابی به منابع جديد علنأ سخن می گويد. حدود اکتبر سال 2011 و پس از سفر  "آنگلا مرکل" به چندين کشور خارجی منجمله مغولستان، آنگولا و نيجريه که دارای منابع غنی فلزات کمياب هستند اشپيگل که زبان رسمی بخشی از طبقه حاکمه آلمان می باشد در شماره ۴۴ خود و طی گزارشی از اين سفر بارها بر اهميت دست يابی آلمان به منابع جديد تاکيد نمود.

"برگه تجارت" با برشمردن جزئيات و اهميت مواد معدنی مانند ليتيم، کبالت، کروميم، اينديم و غيره (3) به روشنی اعتراف می کند که امروز اشتهای طبقه سرمايه دار آلمان نيز برای مواد خام و بازار های جديد مرتبأ رو به افزايش است. و به خوانندگان خود ياد آوری می کند که جنگ ها و اشغال کشورهای ديگر و همين طور رقابت ها و نزاع های قدرت های بزرگ با يکديگر، نه تنها "برای حفظ تسلط بر منابع گاز و نفت جهان" بلکه "برای کشف و تسخير "معادن عناصر کمياب معدنی" نيز هستند. (4) در "برگه تجارت" که نشريه اتحاديه سرمايه داران آلمان می باشد به مصاحبه ای از "ديرک پاسکرت" Dierk Paskert يکی از گردانندگان اين اتحاديه Resource Alliance اشاره شده که در پاسخ به اين سئوال که آیا امکان وقوع جنگ جهانی سوم بر سر دسترسی به مواد خام وجود دارد، گفته است که "تاريخ نشان می دهد که ريشه بسياری از جنگ ها منابع طبيعی بوده اند، تاکنون بيشتر بر سر گاز و نفت، اما حال بيشتر بر سر مواد خام و عناصر کمياب. اساس ثروت و ارزش و اعتبار يک کشور به ميزان موجودی و دسترسی آن به مواد خام است که اهميتی ژئوپولتيک دارد. حضور نظامی آمريکا در خليج فارس و يا افزايش نيروی دريايی چين نيز به همين منظور صورت گرفته است."

بنابراين، اهميت مواد خام و تلاش برای دستيابی و کنترل منابع بيشتر، مسئله ای اساسی برای طبقه سرمايه دار آلمان و موضوعی استراتژيک و تعيين کننده برای سياست خارجی دولت اين کشور (که هدف وجودی اش حفظ منافع طبقه سرمايه دار است) می باشد. اين تبليغات نشان می دهد که بورژوازی حاکم بر اين کشور خود را برای زمانی آماده می سازد که تقسيم فعلی منابع برايش کافی نبوده و استفاده بيشتر از ابزار نظامی (جنگ های جديد امپرياليستی) برای رقابت با ديگر امپرياليست ها بر سر کنترل منابع جديدتر ضرورت بيشتری پيدا کند. به همين دليل هم هست که در اين نشريه با شادی توصيف ناپذيری از بازسازی ارتش آلمان که وظيفه اش اين است که برای حفظ منافع طبقه سرمايه دار آلمان "در همه نقاط جهان مورد استفاده قرار بگيرد" خبر داده و افکار عمومی را برای نقش فعال تر ايفا نمودن اين ارتش آماده می کند. همان ارتشی که در نيمه اول قرن بيستم دو جنگ جهانی را بر مردم جهان تحميل نمود و هر دو بار هم جز شکست نصيبی نبرد حال دو باره در زير هلهله های بورژوازی آلمان قد علم کرده و آمادگی خود را برای شرکت در جنگها و راه اندازی جنگهای جديد اعلام می کند.

بورژوازی آلمان با هورا کشيدن برای ارتش خود در واقع به همه رقيبان خود در صحنه سياست جهانی ندا می دهد که دوران شکست های پس از جنگ جهانی دوم  و نقش غير فعال نظامی اين کشور به پايان رسيده  و هر کجا که منافع و مصالح اين بورژوازی ايجاب کند در صحنه جنگ های امپرياليستی و اشغال کشورهای تحت سلطه همانطور که در قرن بيستم عمل نمود اقدام خواهد کرد.

زیرنویس ها:

 (1) روزنامه " Handelsblatt يا برگه تجارت "نشريه اتحاديه سرمايه داران آلمان- گروه "Resource Alliance" - و يکی از مهم ترين روزنامه های تجاری آلمان محسوب می شود که در سال ۲۰۱۱ تأسيس شد. اعضای اين گروه کمپانی هايی مانند فولکس واگن، BASF، Bayer، ThyssenKrupp، Evonik، Daimler و چند تای ديگر از بزرگترين کمپانی های چندمليتی را شامل می شود. اين مؤسسه (يا اتحاديه سرمايه داران) يک مؤسسه تجاری امپرياليستی و درعين حال يک بنگاه ايده پراکنی اقتصادی محسوب می شود و هدف آن حفظ منافع طبقه سرمايه داران  آلمان و کمک به دولت اين کشور در انجام هر اقدامی- منجمله حمله نظامی به مناطق غنی از نظر منابع طبيعی -  برای حفظ دسترسی طبقه سرمايه دار آلمان به مواد اوليه است.

(2) نقل قول هايی که از مقاله مندرج در "برگه تجارت" در اين نوشته آمده، ترجمه آزاد از متن انگليسی آن در "اشپيگل آن لاين" است.

(3) منظور از فلزات کمياب، ۱۷ عنصر شيميايی است که غالبأ به حالت آزاد وجود ندارند اما مواد اصلی در توليدات صنايع مدرن هستند. مانند dysprosium and praseodymium

Indium اينديم (In): عنصر شماره ۴۹ جدول مندليف، بسيار کمياب و در سال ۱۸۶٣ کشف شد، بيشترين مصرف آن در صنايع نظامی - ساختن هواپيما - است.

Chromium کروميم: اتم ۲۴ در صدر گروه ۶ جدول. فلزی سخت و خاکستری رنگ. از دوران باستان در صنايع نظامی (به عنوان مثال در چين باستان) مورد استفاده قرار گرفته است.

Cobalt کبالت (co) يا فلز لاجورد، عنصر شماره ۲۷. که در الکترونيک و تکنولوژی مدرن و ديگر صنايع کاربرد دارد. بزرگترين منابع کبالت در کنگو و زامبيا قرار دارند.

lithium ليتيم (Li) فلز شماره ٣، سبک ترين فلز، نصف مصرف جهانی آن در ساختن هواپيما و باتری های ليتيم است. اما مصرف آن در صنايع مختلف به خاطر مقاومت زياد آن در مقابل حرارت و وزن، و حتی در پزشکی به خاطر اهميت نمک آن در حفظ سلامتی روانی انسان، رو به افزايش بوده است.

(4) به گفته "برگه تجارت" در طول ۱۰ سال گذشته ميزان واردات مواد خام به آلمان ٣ برابر شده است.